7óra7

Dokumentumszínházi előadás a magyar oktatásról

Dokumentumszínházi előadás a magyar oktatásról

2013. 07. 06. | 7óra7

Az interjúkon, riportokon, kutatásokon és tényeken alapuló színházi előadás a hazai oktatási rendszer visszásságairól, lehetőségeiről, legfontosabb kérdéseiről szól. Témája a beiskolázás, a szegregáció, az iskolai erőszak, a keretszámok, a lehetőségek és lehetetlenségek a felsőoktatásban - áll a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Lengyel Anna dramaturg és a PanoDráma színházi formáció neve az aktuális társadalmi problémákat feldolgozó előadásokról ismert. Az első magyarországi Elfriede Jelinek-produkciót követően a PanoDráma 2011 tavaszán mutatta be a 2008-2009-es romák elleni támadássorozattal foglalkozó, Szóról szóra című előadását, a produkció most külföldi turnéra indul: többek között Strasbourgban és Prágában lesz látható. A Tanulni, tanulni, tanulni című előadás a PanoDráma társadalompolitikai projektsorozatának legújabb állomása.

A csapat ismét aktuális, mindenkit érintő témát dolgoz fel, ez alkalommal is a verbatim (szó szerinti) színház eszközeivel. A produkciót létrehozó színészek és dramaturgok interjút készítettek középiskolai és egyetemi tanárokkal, diákokkal, szülőkkel, oktatási szakértőkkel, az előadásban elhangzó szövegek a verbatim munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, amelyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy a szövegeket a legcsekélyebb mértékben is stilizálnák vagy átírnák.

A világhírű német dokumentumszínházi formáció, a Rimini Protokoll munkamódszerét kölcsönözve ezúttal a PanoDráma színpadra szólítja a téma szakértőit is. Minden este több, az oktatásügyhöz különbözőképpen kapcsolódó szakember kommentálja, egészíti ki a színpadon elhangzottakat.

Az előadásban Feuer Yvette, Hárs Anna, Szamosi Zsófi, Urbanovits Krisztina, Ördög Tamás és a produkció rendezője, Schermann Márta látható. A dramaturg Garai Judit, Hárs Anna és Lengyel Anna, az előadás kreatív producere.

>>> Tanulni, tanulni, tanulni - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr638000817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása