7óra7

Döntés a kulturális életet érintő zárolásokról

Döntés a kulturális életet érintő zárolásokról

2013. 07. 06. | 7óra7

A kormány október 8-án döntött az idei költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedésekről. A napokban véglegessé vált, hogy a kulturális államtitkárságra 2427 millió forint esik - emlékeztetett az államtitkárság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, hangsúlyozva: a döntéseket az államháztartás helyzete miatt hozták meg.

Mint kiemelték, a felosztás egyik fő szempontja az volt, hogy a működésükben leginkább a központi költségvetésre szoruló szervezetek támogatása a lehető legkisebb mértékben csökkenjen. Ugyancsak cél volt a háttérintézmények zavartalan működésének biztosítása, ezért a huszonháromból csak hármat érintenek a mostani döntések - közölte az államtitkárság, hozzátéve: törekednek arra, hogy a kultúra területét érintő mostani zárolásokat a jövőben pótolhassák.

Az államtitkárság idei költségvetésének 8,3 százalékát kitevő intézkedés három háttérintézményt, illetve az úgynevezett fejezeti kezelési előirányzatokon keresztül több olyan szervezetet érint, amelyek pályázat vagy egyéni döntés alapján számíthatnak költségvetési támogatásra.

A korábbi tervezet szerint a Szépművészeti Múzeum költségvetése 250, a Magyar Állami Operaházé pedig 850 millió forinttal módosult volna. Mivel azonban a Magyar Nemzeti Múzeumnál (MNM) korábban keletkezett, és eddig fel nem használt 777,5 millió forintos megtakarítás bekerült az intézkedésbe, a kultúráért felelős államtitkár elérte, hogy a Szépművészeti csak 100, az Opera pedig 250 millióval költhessen kevesebbet idén a tervezettnél.

Mint a közlemény rámutat, a két összeg nem a költségvetésből kapott támogatásaikat, hanem a tervezett saját bevételeiket érinti. Az MNM által fel nem használt megtakarítás más célra fordítása nem befolyásolja a múzeum működését.

A pályázat vagy egyéni döntés alapján odaítélhető, úgynevezett fejezet kezelésű előirányzat 1229 millió forinttal csökken ebben az évben. Ebből a legnagyobb tétel (500 millió forint) a kiemelt és független színházakra, énekkarokra valamint zenekarokra esik.

Az államtitkárság döntése értelmében az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, mintegy száz, független szervezet egységesen, a korábban jelzett támogatás kétharmadát, összesen közel félmilliárd forintot kap meg. A kiemelt intézmények idén az államtitkárság költségvetéséből pályázati úton nem juthatnak forrásokhoz, ez független a normatív alapon járó támogatásuktól.

Hét kulturális alapítványt is érint a döntés, összesen 475,2 millió forint összegben. Közülük kettő nem számíthat a tervezett támogatásra, öt pedig csökkentett összeggel számolhat. Az intézkedés következtében ebben az évben 192 millió forinttal kevesebb jut a világörökségi törvényből adódó feladatok végrehajtására is.

További 195 millió forint nyolc, úgynevezett fejezeti sor között oszlik meg, amelyből 40 millió forint a kulturális társadalmi és nonprofit szervezetekre esik. Az ebbe a kategóriába tartozó művészeti szervezetek maradéktalanul megkapják a nyár végén megítélt, a korábbinál nagyobb támogatásokat, míg a közművelődési és örökségvédelmi szervezetek nem - jelentette be az államtitkárság.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr877999639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása