7óra7

Egy szent szörnyeteg – Az isteni Sarah

Egy szent szörnyeteg – Az isteni Sarah

2013. 07. 06. | 7óra7

A történet egy teraszon játszódik, ahol Sarah Bernhardt eseményekben gazdag életére hűséges titkára, Pitou segítségével emlékezik vissza. A színésznő életének jelentős pillanatait szerepjátékok során elevenítik fel, miközben humoros, máskor szívszorító jeleneteket láthat a közönség.

A Hat hét, hat tánc a Csókol Anyád! és A nagy négyes című darab után Vári Éva az Orlai Produkcióval a negyedik közös munkájára készül. "Úgy érzem, hogy ha Az isteni Sarah után nem játszom semmit, akkor is teljes volt az életem és a pályám" - mondta a színésznő aki szerint ez a szerep sok mindennek az összegzése, hiszen Sarah Bernhardté egy rendkívül gazdag művészsors.

Az isteni Sarah - Vári Éva

A Sírpiknik férfiszerepe és A nagy négyes rendezése után Az isteni Sarah című produkcióban tér vissza az Orlai Produkcióhoz Gálffi László, aki a darabban játszott szerepéről kifejtette "ha egy koncertteremben eljátsszák Beethoven Tavaszi szonátáját, általában mindenki a hegedűsre figyel, de ha nincs jó zongorista mellette, akkor a hegedűsnek sem lesz akkora sikere".

Az isteni Sarah - Vári Éva, Gálffi László

Sarah Bernhardt igazi "szent szörnyeteg" volt. Zseniális színésznő, a lapok számára mindig pletykákkal szolgáló híresség, szenvedélyesen gátlástalan életimádó asszony. Halálos ellensége volt Bernard Shaw, jó barátja Oscar Wilde, plakátjait Alphonse Mucha tervezte, miközben társulatával bejárta az egész világot, és a nagy női szerepeken kívül Hamlet herceget is alakította a színpadon, nem kis botrányt kavarva a korabeli Franciaországban. Hogy személyisége mennyire hatotta át a 19. század második felét, azt jól jelzi, hogy nevét Dosztojevszkij is megemlíti Bűn és bűnhődés című regényében.

"Sarah Bernhardt korának kimagasló művésze volt, fényévekkel járt kortársai előtt. Rendkívül különc ember volt. A ma embere egyre kevésbé találkozik korszakos művészek életével, ezért is fontos, hogy az ő sorsukon keresztül felhívjuk a figyelmet a művészet rangjára, a nagy alkotók társadalmi szerepére" - fogalmazott a producer, Orlai Tibor, akinek régóta tervei között szerepelt, hogy az 1983-as várszínházi bemutató után ismét láthassa a közönség Magyarországon Sarah Bernhardt történetét.

"Psota Irén és Sinkovits Imre elementáris játéka rendkívül nagy hatással volt rám, az előadás ma is élénken él bennem. Célunk, hogy ennek a rendkívüli dívának a sorsa korszerű, élő színházi eszközökkel találjon utat a ma emberéhez is. Ezért is éreztük szükségesnek, hogy Zöldi Gergely az író által 1998-ban átdolgozott legfrissebb változatot fordítsa le nekünk" – mondja a producer.

Az Orlai Produkció előadását Hargitai Iván rendezésében láthatják a nézők, a díszletet és a jelmezt Csík György tervezte.

_Kapcsolódó:_

>>> Vári Éva lesz Az isteni Sarah >>> Mint a gyerekek – Gálffi László Az isteni Sarah-ról >>> Az isteni Sarah - színlap, időpontok, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr398000933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása