7óra7

Elhunyt Virág Katalin szerkesztő-riporter

Elhunyt Virág Katalin szerkesztő-riporter

2013. 07. 06. | 7óra7

Az alkotót 66 éves korában érte a halál szombaton.

Mint egykori kollégái írták, Virág Katalin több évtizedes tevékenysége komoly értéket teremtett a kulturális, elsősorban a színházi műsorok terén.

Az MTV Arcképcsarnok életrajza szerint Virág Katalin 1946. július 19-én született Budapesten. A MÚOSZ Újságíró Iskolájának elvégzését követően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karon szerzett diplomát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakát is elvégezte. A Magyar Televízióban 1964-től 1999-ig dolgozott.

Virág Katalin a Külpolitikai Szerkesztőség gyakornokaként kezdett a televízióban, de bedolgozott a Híradó adásaiba is, ott készültek első kulturális anyagai. Egy évig volt a Tévé jelenti műsornál szerkesztő, amely A Hét elődje volt. Később a Belpolitikai Szerkesztőség munkatársaként tevékenykedett. 1970-ben az irodalmi és drámai főszerkesztőséghez került, 1972-től a színházi rovat meghatározó egyénisége. Számtalan színházi előadás közvetítéséről döntött abban az időszakban, amikor hetente sugárzott színházi előadást a televízió. Fáradhatatlanul járta az országot, hogy a legjobb előadások kerüljenek a képernyőre.

Szerkesztője lett a Színházi Album című magazinnak, amely 1972 és 1980 között a színházi világot közvetítette a nézőkhöz. Szerkesztőként Virág Katalin számos jelentős rendezőt vont be a színház népszerűsítésébe, köztük Zsurzs Évát, Fehér Györgyöt, Radó Gyulát, Márton Istvánt, Lengyel Györgyöt, Török Ilonát, Málnay Leventét, Valló Pétert, Babiczky Lászlót és Várkonyi Gábort. A Stúdió kulturális magazinnak is készített színházi anyagokat. Később meghatározó színházi témájú műsorok kitalálója, szerkesztője volt: Olvasópróbától a bemutatóig, Két színész - egy szerep, Partnerek voltunk, emellett élő színházi közvetítések sora fűződött a nevéhez a szünetekben színházi témájú beszélgetésekkel. A Mestersége színész és a Drámaírók műhelyében című sorozatokban készített munkái felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

Virág Katalin munkásságát 2003-ban Jászai-díjjal ismerték el, emellett hét alkalommal Televíziós Nívódíjat vehetett át.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957999905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása