7óra7

Előadó-művészeti Tanács kontra Teátrumi Társaság – A Tanács visszautasítja a vádakat

Előadó-művészeti Tanács kontra Teátrumi Társaság – A Tanács visszautasítja a vádakat

2013. 07. 06. | 7óra7

Tevékenységünket továbbra is a hatályos jogszabályoknak megfelelően, valamint az előadó-művészeti szervezetek és az érintett művészek érdekeit szem előtt tartva végezzük - közölte az EMT hétfőn az MTI-vel.

Az EMT a Magyar Teátrumi Társaság múlt heti közleményére reagált, amelyben a szervezet elnöke, Vidnyánszky Attila a Győri Nemzeti Színház igazgatói pályázata kapcsán szakszerűtlennek nevezte az EMT eljárását a szakmai bizottságba történő delegálás folyamatában, továbbá alkalmatlannak ítélte az EMT-t szerepe betöltésére és javasolta felfüggesztését.

Az Előadó-művészeti Tanács joga és feladata, hogy az igazgatói pályázatok szakmai értékelésére a fenntartó által felkért bizottságba tagokat delegáljon. Egyetlen szakmai szervezetnek, így a Magyar Teátrumi Társaságnak sincs ilyen delegálási jogosítványa - emelte ki hétfői kommünikéjében az EMT.

Mint írták, mások mellett Oberfrank Pált, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját delegálták a szakmai bizottságba, aki ezt írásban is elfogadta. A közlemény kitér arra, hogy miután Oberfrank Pál véleményezte a pályázati kiírást, majd a pályázatokat átvette, május 13-án szóban, telefonon, egy munkanappal és három és fél naptári nappal a szakmai bizottság május 17-i győri ülése előtt jelentette be összeférhetetlenségét testvére érintettsége miatt az EMT színházi kollégiumának, illetve az Előadó-művészeti Irodának. (Oberfrank Péter Eperjes Károly színművésszel közösen nyújtotta be pályázatát.)

"Ilyen rövid idő alatt nem lehetséges szakszerűen és körültekintően az új delegált jelölését és az erről szóló szavazást egy huszonegy tagú testületben lebonyolítani" - hangsúlyozza a dokumentum. Mint az EMT megjegyezte, ezt Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke is tudja, hiszen 2009. júliusától 2011. február 17-ig az EMT tagja volt. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a lemondás már egy megkezdett eljárás során történt, amelyben Oberfrank Pál az összeférhetetlenség bejelentéséig részt vett, és nem az eljárás megkezdése előtt lépett vissza.

Múlt pénteken Forgács Pétert választotta a győri teátrum igazgatójává a győri megyei jogú város közgyűlése. A másik pályázó Eperjes Károly az Új Színház művésze, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója volt, a győri városi közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága azonban a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében már előzőleg nagy többséggel Forgács megválasztását támogatta vele szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr938002841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása