7óra7

Ertl Pétert nevezték ki a Nemzeti Táncszínház igazgatójának

Ertl Pétert nevezték ki a Nemzeti Táncszínház igazgatójának

2013. 07. 06. | 7óra7

Ertl Péter Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a nyár elején írt ki pályázatot a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára. A felhívásra három anyag érkezett be a megadott határidőig - közölte a kultúráért felelős államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Mint írják, Balog Zoltán döntését az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény értelmében szakmai bizottság segítette, amely az elutasított pályázatokat egyhangúlag nem támogatottnak, míg a nyertes Ertl Péter pályázati anyagát egyhangúlag támogatottnak minősítette.

Ertl Péter korábban 20 évig előadóként, tánckari asszisztensként, valamint koreográfusként dolgozott a Honvéd Együttesben, 2006-tól a Nemzeti Táncszínház igazgatóhelyetteseként tevékenykedik. Igazgatói megbízása 2013. január 1-jétől 2017. december 31-ig tart.

A www.kormany.hu oldalon megtalálható pályázati kiírásban emlékeztetnek arra: a Nemzeti Táncszínház alapfeladata, hogy országos és nemzetközi, a táncművészet egészét és minden ágát befogadó színházi tevékenységet folytasson. A táncművészet sokszínűségének és értékeinek gyarapításával, az előadásoknak a közönség széles rétegeihez való eljuttatásával idehaza és külföldön kezdeményezően képviselje és menedzselje a nemzet táncművészeti értékeit.

A Nemzeti Táncszínház vezetésére ezt megelőzően tavaly júliusban írtak ki pályázatot. Akkor az intézményt jelenleg vezető Török Jolán elmondta, úgy pályázott, hogy csupán egy évig marad a vezetői székben. Hangsúlyozta, hogy a pályázatában olyan jövőképet rajzolt föl az akkor 10 éves Nemzeti Táncszínház élén szerzett tapasztalatai alapján, amely az utódja számára biztos alap lehet az intézmény további működtetésében.

A Nemzeti Táncszínház igen sokrétű munkát végez, egyfelől befogadó színházként működik, de számos produkciót hoz létre önállóan és koprodukcióban is - emelte ki, hangsúlyozva, hogy modern táncszínházi alkotóknak éppúgy teret ad, mint a hagyományokat őrző és feldolgozó néptáncegyütteseknek, valamint széles körű, gondosan felépített ifjúságnevelési tevékenységet is folytat.

Török Jolán "Úgy gondolom, hogy az utódomnak, aki a 2012-13-as évad műsoráért már felelős lesz, a hivatalba lépését megelőző félévet velem, velünk kell töltenie. Hiszen az elsőrendű célom az, hogy a táncszínházat precízen, rendben adjam át a jövendő ügyvezetőnek" - hangsúlyozta Török Jolán, akinek megbízatása december 31-ig szól.

"Úgy gondolom, hogy az utódomnak, aki a következő műsoráért már felelős lesz, a hivatalba lépését megelőző félévet velem, velünk kell töltenie. Hiszen az elsőrendű célom az, hogy a táncszínházat precízen, rendben adjam át a jövendő ügyvezetőnek" - hangsúlyozta Török Jolán, akinek megbízatása december 31-ig szól.

Ertl Péter, aki 2006-tól a Nemzeti Táncszínház igazgatóhelyetteseként tevékenykedik, elmondta az MTI-nek, hogy nem csupán a helyzet hozta úgy hogy pályázzon. "Gyermektáncosként kezdtem, majd elvégeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett és néptánc mester szakát. A Honvéd Táncszínház aktív táncosa, később tánckari asszisztense, koreográfusa lettem. A táncos éveim vége felé már részt vettem kisebb-nagyobb szervezési munkákban, és úgy éreztem, ez a váltás nekem menni fog. Azt hiszem, elmondhatom, hogy tiszta, egyenes út vezetett az NTSZ igazgatóhelyettesi posztjáig. Ami azután adta, hogy pályázzak az ügyvezető igazgatói helyre."

Ertl Péter igazgatói megbízása 2013. január 1-jétől 2017. december 31-ig tart.

"Fontos a zökkenőmentes átmenet, mert úgy látom, hogy a kultúra, különösen a táncművészet igen nehéz helyzetben van. Vonatkozik ez az együttesekre, a művészekre, a színházakra, és sajnos a közönségre is, tehát a művészeti szcéna mindegyik szegmensére. A megőrzés és a megújítás filozófiája alapján szeretném végezni a munkámat" - hangsúlyozta Ertl Péter.

Azokat az értékeket, amelyek az elmúlt 12 évben a Nemzeti Táncszínházban keletkeztek, feltétlenül meg kell őrizni, ezekre támaszkodni kell - vélte az új ügyvezető. Ami pedig korszerűsítésre szorul, azt megújítani. Ilyen a közönség ma még nem jelentős fogyatkozásának megállítása, a folyamat visszafordítása.

"A színházi közönség fizetőképessége csökkent, pedig sokkal többen szeretnének előadásokra járni, mint ahányan eljutnak. Minden energiánkat mozgósítanunk kell, hogy az előadásokon magas legyen a látogatottság, hiszen a táncosok a produkciókba hatalmas erőket tesznek, ezeknek +hasznosulniuk+ kell."

A gyermekelőadásokban fantasztikus repertoárt alakított ki a színház, így nagyon stabil óvodai és iskolai közönségbázisuk alakult ki. "Sok az áldozatos, minden ellenhatású tényezővel szemben is aktív pedagógus, hozzák a gyerekeket, mert hisznek a táncszínházban, a táncművészetben. Ezt a kört minden áron meg kell tartanunk. Fontosnak tartom a táncszínházi beavató programjainkat. A gimnazista és egyetemista korosztályban nem nagy divat a színházba járás, az ő meghódításukat is folytatni akarom."

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr588000051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása