7óra7

Gálffi László kapja idén a Gábor Miklós-díjat

Gálffi László kapja idén a Gábor Miklós-díjat

2013. 07. 06. | 7óra7

Koltai Tamás tájékoztatása szerint a Gábor Miklós-díjat péntek este adják át az Örkény Színházban a Bagossy László rendezte A vihar előadása után, a közönség jelenlétében.

A vihar - Gálffi László, Pogány Judit

A díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította 2001-ben a Gábor Miklós születésnapját megelőző egy év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Vass Éva Opheliát alakította a Madách Színházban több mint háromszázszor játszott, 1962-ben bemutatott Hamlet-előadásban, amelyben Gábor Miklós volt a címszereplő.

A díj bronz plakettje - egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképével - Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

Koltai Tamás elnök mellett a kuratórium tagja Ascher Tamás, Meczner János és Spiró György. A díjat minden évben április 7-én, Gábor Miklós születésnapján vagy ahhoz közeli időpontban adják át.

Eddig többek között Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Király Levente, Herczeg Zsolt, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András (Kolozsvár) és Rába Roland részesült a díjban.

Az idei díjazott, Gálffi László 1975-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínházhoz szerződött, 1998-tól szabadfoglalkozású színész, 2004-től pedig az Örkény István Színház tagja.

A színpadon többek között az Equus és az Amadeus főszerepét játszotta, volt II. Richárd és II. Edward király. Alakította Jagót, továbbá a Bánk bán és a Faust címszerepét. Plautustól Csehovig és Ionescóig szerzők sokaságának darabjaiban játszott, számos műfajban. Érzékeny, vibráló, intellektuális alkat, szerepeit belülről, tudatosan kidolgozott lélektani hitelességgel formálja meg. Előadóestjeit Baudelaire, Rimbaud és Villon verseiből állította össze, emellett rendezőként is bemutatkozott már a közönségnek.

A filmvásznon először A kenguruban tűnt föl (1975), majd többek között a Requiem (1981), a Férfiakt (2006) és a Nyugalom (2008) című filmekben, valamint számos tévéfilmben játszott. Tony Palmer Wagner-filmjében II. Lajost alakította Richard Burton partnereként.

Gálffi László 1994-től tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2008 óta egyetemi docens. Művészetét számos díjjal ismerték el: 1984-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2003-ban érdemes művész címmel tüntették ki, 2007-ben Kossuth-díjat vehetett át.

Az Örkény Színházban A vihar mellett a Peer Gynt a János király a Jógyerekek képeskönyve és a Liliomfi című előadásban láthatja a közönség, jelenleg A Kék Angyal angyal című darabban próbál, amelynek bemutatóját május 11-én tartják.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr227998719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása