7óra7

Gyerekdarabbal indul a Hevesi Sándor Színház évada

Gyerekdarabbal indul a Hevesi Sándor Színház évada

2013. 07. 06. | 7óra7

Az évad első nagyszínpadi előadásán teljesen új darabot láthat a közönség; Máriás Zsolt, a színház zeneszerzője erre az alkalomra új zenét komponált, az eredeti szövegkönyvet pedig a szerző, Egressy Zoltán Naszlady Éva és Madák Zsuzsanna dramaturg javaslatait figyelembe véve átírta.

Fafeye, a tenger ész - Gulyás Hermann Sándor, Kiss Ernő

A színészeknek értelmes és jó feladatokra van szükségük, ezért a zalaegerszegi darabban néhány mellékszereplő hangsúlyosabb feladatot kapott. A megváltozott szerepekhez viszont némileg változtatni kellett a dramaturgián is, hogy a történet kerek egész maradjon - magyarázta Naszlady Éva rendező az MTI-nek.

A zenés játék elsősorban az ifjabb korosztálynak szól. Gyermekelőadást rendezni nagy felelősség, mert a gyermeknézőkből lesz a jövő közönsége és ebben korban tanulják meg befogadni a színházi élményeket - hangsúlyozta Naszlady Éva.

A Fafeye örökérvényű igazságot fogalmaz meg; az a helyes, ha következetesen és kitartóan mindig a jó utat járjuk, még akkor is, ha ez sokszor nagyon nehéz. A darab címszereplője, a hajótörést szenvedett Fafeye is ezt az utat követi. Törhetetlen lendületű, vidám fickó.

Kettős szójáték a darab címe; utalás Popeye-re, a rajzfilmhősre, aki ugyancsak tengerész, csak a sóska helyett a spenótot kedveli. Fafeye ugyanakkor "fafejű" is, hajthatatlan, bármilyen akadályokkal is kell szembenéznie. Becsületes, hihetetlen lelkierővel fogadja az élet nehézségeit és ez a tulajdonsága a kalandok során végig a segítőtársa marad, így végül győzedelmeskedik.

A tanmesében a jó mellett természetesen megjelenik Buttander személyében a gonosz is, aki rettegésben tartja a városka lakóit. A városba vetődő főhősnek szerelméért, Paradicsomért, a zöldséges szépséges, fiatal leányáért is meg kell küzdenie az ellenséggel. Egressy Zoltán zenés játékában a nyelvi környezet és a szituációk a 21. századhoz igazodnak - fogalmazott Naszlady Éva.

Gyönyörű színpadi környezetben játszódik a mese, amelyhez Tihanyi Ildikó alkotta meg a díszletet és a jelmezeket. A főbb szerepeket Gulyás Hermann Sándor, Kováts Dóra, Wellmann György, Kiss Ernő, Bellus Attila és Kató Balázs játssza.

A táncokat Újvári Milán koreografálta. A táncművész közvetlenül a Fafeye, a tenger ész bemutatója előtt A keringőtől a Mambóig címmel szólótáncot mutat be a színház előcsarnokában, és ezzel kezdetét veszi a Tánctér című színházi programsorozat - mondta Madák Zsuzsanna dramaturg.

A megszokott formáktól eltérő produkciókkal, rövid etűdökkel a kortárstáncok szépségét szeretnék bemutatni a közönségnek. Az évadban több alkalommal is táncosok lépnek fel a premierek előtt és a Tánctér keretében mutatják be a Pécsi Balett Othello című egészestés balettjét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr727999913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása