7óra7

Hamarosan 20 éves a Pécsi Horvát Színház

Hamarosan 20 éves a Pécsi Horvát Színház

2013. 07. 06. | 7óra7

Pécsi Horvát Színház Elsőként Háy János Rák Jóska, dán királyfi című rendszerváltó játékát tűzi műsorra a színház szeptember 20-án a horvátul értő közönség számára. Az új bemutatók között szerepel Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című magyar nyelvű előadás, amelyet az intézmény az Aradi kamaraszínházzal koprodukcióban valósít meg az ősz folyamán - mondta Vidákovics Szláven, az intézmény igazgatója pénteken az MTI-nek.

Mint kifejtette, tavasszal egy horvát népszínművet tűz műsorra a teátrum, ugyanakkor részleteket egyelőre nem árult el az előadásról. Hozzátette: kizárólag a Pécsi Horvát Színház számára írják a darabot, és a munka jelenleg is zajlik.

Az új bemutatók mellett továbbra is műsoron tartják Penco Mancevnek az egészen kicsiket megcélzó, A nyuszi iskolája című darabját, Fadil Hadzic Hites tolvaj című művét, illetve Ivica Jakocevic Albin kocsmája című alkotását. Szintén játszani fogják Ivica Ivanac A fáradt lovasok pihenője vagy Don Juan mosolya című darabját.

Az igazgató az MTI kérdésére elmondta: a színdarabok válogatásánál fontos szempont volt, hogy azok minden korosztályt meg tudjanak szólítani, és a vendégjátékok miatt utaztatni is lehessen őket.

Az intézmény több mint száz előadást tervez bemutatni ebben az évadban. Ezeket nemcsak pécsi székhelyükön, a száz néző befogadására alkalmas Anna utcai játszóhelyen, hanem szerte az országban a horvátok lakta településeken, illetve a délszláv területeken és más európai országban játsszák.

Vidákovics Szláven kitért arra, hogy hamarosan megalakulása huszadik évfordulóját ünnepli a Pécsi Horvát Színház. Szeptember 21-én az intézmény történetét feldolgozó, plakátokkal, fotókkal színesített kiállítás nyílik, majd Két nyelv, két kultúra, egy színház címmel az intézmény eddigi életét feldolgozó kötet jelenik meg.

A pécsi önkormányzat kezelésében működő teátrumot 1992-ben létesítették a horvát-magyar kultúra népszerűsítésére, valamint a Magyarországon élő mintegy 10 ezres lélekszámú horvát kisebbség nyelvének, hagyományainak ápolására. Az országban egyedülálló intézménynek nincs önálló társulata, a darabokhoz Pécsről, Eszékről, Verőcéről, Zágrábból szerződtetnek művészeket. Az évi 70-80 millió forintból gazdálkodó színház 15-20 millió forintot tud előteremteni jegybevételekből, a fennmaradó forrást nagyrészt a pécsi önkormányzat és állami pályázatok segítségével biztosítják.

Vidákovics Szláven reményét fejezte ki, hogy a jövőben valamilyen formában a horvát állam is támogatni fogja az intézményt.

>>> A Pécsi Horvát Színház műsora a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr497999987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása