7óra7

Hommage à Végvári Tamás

Hommage à Végvári Tamás

2013. 07. 06. | 7óra7

2012. június 3-án este 7-kor az Örkény Színházban levetítjük Ivan Kusan: Galócza című darabjának felvételét, amelyben egyik emlékezetes alakítását nyújtotta. Az előadás a Katona József Színházban készült.

Mindenkit várunk, akinek hiányzik és szerette őt!

***

Végvári Tamás Végvári Tamás 1962-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakát. Diplomaszerzés után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1964-ben a Veszprémi Petőfi Színházhoz, 1969-ben a Szegedi Nemzeti Színházhoz került. 1971 és 1981 között a Thália Színház társulatának tagja volt, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1982-ben alapító tagja a budapesti Katona József Színháznak. 1996-tól szabadúszó, 2004-ben csatlakozott a Madách Kamara, a későbbi Örkény István Színház társulatához. Főbb szerepei voltak: Shakespeare: Hamlet – Hamlet (Veszprém), Csehov: Három nővér – Prozorov (Katona), Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott – Színész (Katona József Színház), Tábori György: Mein Kampf – Herzl (Radnóti Miklós Színház), Kusán: Galócza – Galócza (Katona József Színház), Csehov: Sirály – Szorin (Örkény Színház). Az Örkényben játszotta utolsó szerepét, Csermlényi Viktort Örkény István: Macskajáték című darabjában.

Jászai Mari-díjjal 1967-ben tüntették ki, Érdemes művész 1984-ben, Kiváló művész 2008-ban lett.

Hangja mindenki számára a mai napig ismerős a moziból és a képernyőről, Al Pacinónak 29; Ben Kingsleynek 13; Harrison Fordnak és Robert De Nirónak 8-8 alkalommal kölcsönözte hangját, de David Attenborough is az ő orgánumán lett közismert Magyarországon (ezt idézi a Nézőművészeti főiskola című előadás elején a mai napig hallható felvétel is).

Beszédművészetet tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1993 és 1996 között ügyvivője volt a Magyar Színészkamarának, vezető szerepet vállalt a Magyar Színészkamarai Egyesületben és a Magyar Színházi Társaságban is.

2010. május 16-án hunyt el.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr868000557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása