7óra7

Horvai István rendezőre emlékeznek a Vígszínházban

Horvai István rendezőre emlékeznek a Vígszínházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Horvai István A rendező generációk egész sorát tanította a színészmesterség fortélyaira. Az évforduló alkalmából egykori tanítványai, kollégái és barátai közösen emlékeznek Horvai Istvánra a Vígszínház Házi Színpadán szombaton este 10 órától - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közös emlékezésen jelen lesz többek között Anger Zsolt, Bán János, Benkő Nóra, Béres Ilona, Cserna Antal, Eszenyi Enikő, Fekete Ernő, Gálffi László, Gáspár Sándor, Hajdu István, Hegedűs D. Géza, Hernádi Judit, Hűvösvölgyi Ildikó, Igó Éva, Kornis Mihály, Kováts Kriszta, Kútvölgyi Erzsébet, Lux Ádám, Máthé Zsolt, Megyeri Zoltán, Nagy Ervin, Rudolf Péter, Sipos Imre, Szarvas József, Tordy Géza és Varga Éva.

Horvai István (1922-2004) 1962-től rendezett a Vígszínházban, 1979-1985 között az intézmény vezetője volt. Rendezői-igazgatói munkáját bátor műsorpolitika, a társadalmi jelenségekre érzékeny darabválasztás jellemezte. Számos színháztörténeti jelentőségű rendezéssel gazdagította a magyar színházművészetet. Különösen kiemelkedtek Csehov-rendezései, de sok neves magyar ősbemutató is fűződött a nevéhez. Főbb rendezései közé tartozott például Csehov Három nővér, Ványa bácsi, Platonov és Sirály című művének színre vitele, O'Neill Eljő a jeges és Utazás az éjszakába, Örkény István Rózsakiállítás, Csurka István Házmestersirató és Deficit című darabjának bemutatója, Spiró György Az imposztor és Kornis Mihály Körmagyar című művének színpadra állítása.

Több évtizeden keresztül tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Legendás osztályokat vezetett, ahonnan különleges színészegyéniségek kerültek ki, akik a mai napig meghatározó művészei a magyar színházi életnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr577999405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása