7óra7

Hőseinek érzései nem rendszerfüggők – Kenyérzseb bemutató Kolozsváron

Hőseinek érzései nem rendszerfüggők – Kenyérzseb bemutató Kolozsváron

2013. 07. 06. | 7óra7

Kolozsvári Állami Magyar Színház A bemutatót beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Visky András, az intézmény művészeti aligazgatója a legjátszottabb román szerzőként mutatta be a Franciaországban élő Matei Visniecet, aki Samuel Beckett és Eugen Ionesco után "újrafogalmazta" az abszurdot.

Visky András elmondta, a kolozsvári társulat régóta készült arra, hogy Visniec valamelyik művével álljon a közönség elé. Az 1984-ben írt Kenyérzsebet Albu István rendezővel közösen választották ki. Az abszurd dráma az akkori Románia hangulatát idézi.

A 28 éves rendező megemlítette, korából fakadóan alig vannak emlékei a kommunista diktatúra korából, de Visniec hőseinek az érzései - a magány, az Isten igénye - nem rendszerfüggők. Ezek minden korban jelen lehetnek.

Dimény Áron, a dráma egyik szereplője elmondta, egyre inkább érzi, hogy a jó színház a jó szöveggel kezdődik. Visniec drámáját olyannak érezte, amely egyfelől megannyi lehetőséget biztosít a rendezőnek és az előadóknak, másfelől korlátozza is őket, kiveti magából az idegen elemeket.

A sajtó rendelkezésére bocsátott interjúban Matei Visniec megemlítette, hogy amikor 1987-ben Franciaországba disszidált, húsz drámája volt készen. Az a tény, hogy a cenzúra egyik bemutatását sem engedélyezte professzionális színházakban, számára a drámák értékét igazolta vissza. Azt üzente, hogy ezek sikerrel leplezik le Románia abszurditásait.

>>> Kenyérzseb - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr247999021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása