7óra7

Hová lett a kommunizmus? Részvételi színház a Jurányiban

Hová lett a kommunizmus? Részvételi színház a Jurányiban

2013. 07. 06. | 7óra7

"Jóléti állam, társadalmi igazságosság, összefogás, szolidaritás. Lila ködben úszó lufiszavak, igaz? És ha azt mondjuk, hogy Szabad Művészek, Occupy Mozgalom, Hallgatói Hálózat, a Város Mindenkié? Avagy mi köze a vaskos, puritán tábori ágynak a barikádhoz? És a balos eszméknek a társadalmi igazságossághoz? Tábori vaságyból lehet-e barikád? És a baloldali eszmék újragondolásából lesz-e összefogás és társadalmi szolidaritás?"

Hasonló kérdésekre keresnek közös válaszokat a tandráma eszközeivel, a Chto Delat? szentpétervári művészcsoporttal március elsején a Jurányiban a tranzit.hu művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola szemináriumának résztvevői.

Hová lett a kommunizmus?

Hová lett a kommunizmus?

A kérdés Andrej Platonov Csevengur című, antiutópiaként emlegetett művére utal, amelyben a főhős álmából felriadva, az éjszaka közepén a szocializmust keresi. Platonov hőse furcsa érzelmi viszonyulásában az eszme iránti korlátlan lelkesedés elválaszthatatlanul összekapcsolódik a megvalósítás tapasztalatai nyomán leülepedett csalódottsággal.

A tranzit. hu szabadiskolájának résztvevői és a Chto Delat? szentpétervári művészcsoport produkciója Brecht didaktikus tandrámáinak módszerére alapozva egy részvételi színházi előadás keretében arra keresi választ, hogy mit jelenthet a kommunizmus ideája a ma emberének.

Társadalmi aktivizmus és baloldaliság?

Magyarország megtapasztalta a „létező szocializmust”, amely a kommunizmus ígéretétől igen távol állt. Az általános és mély kiábrándultság következménye a ma tapasztalható antikommunizmus és a balos eszmékkel szembeni fenntartás. Húsz évvel a rendszerváltás után azonban a jóléti állam ideája szertefoszlóban és egyre növekszik a társadalmi igazságtalanság tapasztalata. A helyzet világos, de vajon vannak-e új megoldások?

"Vajon egy erősen központosító, újraelosztó hatalmi rendszerrel szemben létezhetnek-e más, releváns válaszok jelenünk társadalmi problémáira? Mi úgy gondoljuk, igen! Az összefogáson és szolidaritáson alapuló alulról szerveződő küzdelem. Segíthet-e mindebben a baloldali eszmék újragondolása és tettekben megnyilvánuló alkalmazása? Ezen kérdések közös megvitatásából és az együttlétek során összegyűlt tapasztalatokból jön létre a bemutatásra kerülő tandráma" – áll az előadás ajánlójában.

A produkció koncepcióját Dimitrij Vilenszkij és Olga Jegorova (Caplija) hozta létre, rendezte Olga Jegorova (Caplija). Koreográfus: Nyina Gasztyeva. Szereplők: A tranzit.hu művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola szemináriumának résztvevői.

>>> Jegyvásárlás az előadásra

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr857999025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása