7óra7

Humorral teli eposzparódia – A helység kalapácsa a Csikyben

Humorral teli eposzparódia – A helység kalapácsa a Csikyben

2013. 07. 06. | 7óra7

Csiky Gergely Színház, Kaposvár A Szabó Máté rendezésében, Ferenczi György "bluesbetyár" zenéjével megspékelt ősbemutató minden bizonnyal nemcsak a költő verseire fogékony közönségnek szolgál különleges, mondhatni szokatlan élménnyel, de azoknak is meglepetés lesz, akik egykor - kötelező olvasmányként - inkább csak "legyűrték", mintsem élvezték volna a versben elbeszélt, amúgy igencsak szórakoztató történetet.

Az előadás előbemutatóját az augusztusi Ördögkatlan Fesztiválon, a baranyai Nagyharsányban tartották. Ez igazolta Bérczes Lászlónak, a teátrum művészeti vezetőjének azon ötletét, miszerint a színészeknek ki kell lépniük a teátrum kőfalai közül, és játszani kell fesztiválon, falunapon, ünnepeken, minden rendű és rangú alkalmakon, minden lehetséges helyszínt igénybe véve.

A gondolat nem új keletű, napjainkban mégis újszerű, és ehhez A helység kalapácsa nagyon is alkalmas - mondta Bérczes László az MTI-nek. Szerinte Petőfi eposzparódiája humorral teli történet, amely ötvözi az igényest a népszerűvel, és utaztatható, ami fontos szempont, mivel a színház számos kezdeményezésének egyike éppen egy utazószínház-program elindítása. Ennek első darabja A helység kalapácsa, amely már több meghívást is kapott - mondta a művészeti vezető. Hozzátette: a stúdióelőadás színpadi változatához Balla Ildikó már ehhez "igazítva" készítette el a díszleteket, hiszen egy Utazószínház elengedhetetlen "kellékét" jelentő buszba - miként a darabban is - mindennek és mindenkinek, színészeknek, díszletnek, jelmezeknek - ez utóbbit Hatvani Mónika tervezte, ugyancsak ügyelve a szállíthatóságra - el kell férniük.

Az éppen Temesváron tartózkodó Szabó Máté rendező a kerettörténetet adó vándorszínházi motívumról úgy nyilatkozott: "Hársing Hilda dramaturggal kerestünk egy apropót az ekhósszekérre. Nálunk persze nem ekhósszekér jön, hanem egy kisbusz, amely éppen Nagyharsányban, Kaposvárott, vagy ott, ahol éppen játsszuk majd az előadást robban le". A próbákra a rendező úgy emlékszik vissza: rengeteg volt az ötlet, a kellékes is nagyon sokat segített, "jó értelemben vett műhelymunka volt".

Ferenczi György blueszenész szerint "Petőfi, ha most élne, Chuck Berry-rajongó lenne. Tanuljátok meg, mi a költő, mert én most megtanultam. Petőfi kőkemény, kegyetlen. Megismertem a költészetét - most már viszonylag jól ismerem - és ha az ember leszámol a sztereotípiákkal, és nyitott tudattal megy neki, akkor fantasztikus élményben lesz része."

A helység kalapácsa akár napjaink története is lehetne, mely szerelmesek, cselszövők, ármánykodók, békéltetők és igazságtevők körül forog. Az özvegy kocsmárosné, Szerelmetes Erzsók kegyeiért birokra kelnek a férfiak - a helység kalapácsaként ismeretes Fejenagy kovács és a lágyszívű kántor, aztán megérkezik Amazontermészetű Márta, a kántor felesége és a sebtében riasztott bíró, és véget vetnek a kocsmai vircsaftnak.

Szerelmetes Erzsókot Czene Zsófia, a helység kalapácsát Nyári Oszkár, a kántort Takács Géza, feleségét Nyári Szilvia játssza.

>>> A helység kalapácsa - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr687999795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása