7óra7

Japánba készül a zalaegerszegi bábszínház

Japánba készül a zalaegerszegi bábszínház

2013. 07. 06. | 7óra7

A János vitéz díszletei, a morzsolt kukorica, a górék, a játékkocsik már úton vannak Japán felé, ugyanis költségkímélés miatt Hamburgból hajón szállítják a díszleteket, amelyek a tervek július 21-én érkeznek meg a szigetországba - mondta Pinczés István, a Griff Bábszínház júniusban kinevezett igazgatója a szerdai zalaegerszegi sajtótájékoztatón.

János vitéz

A Jászai- és Ucsimura-díjas rendező szólt arról, hogy a világszínházi fesztiválon apróbb módosításokkal mutatják be a János vitézt; az időkeret miatt például rövidíteni kellett a jelenteket, a zsiványtanyán játszódó jelenetet pedig - részben tűzvédelmi, részben dramaturgiai okok miatt - kihagyták. A japánok szerint ugyanis a gyermekek nem fogják megérteni, hogy Kukorica Jancsi miért gyújtja fel az "ártatlanul mulatozó", később elalvó haramiák fejére a zsiványtanyát - jegyezte meg Pinczés István.

A japánok a hétköznapi életben szemérmesebbek, mértéktartóbbak, ezért módosítani kellett a zárójelenetet is. Így János vitéz a szenvedélyes csók helyett csak egy nagyon rövid és halvány puszit lehel a tó vizéből kilépő Iluska orcájára.

A bábszínház-igazgató tájékoztatása szerint az augusztus végén kezdődő színházi évadban magyar népmesét, szerkesztett műsort, mozgásszínházi produkciót és japán bunraku bábjátékot is bemutatnak Zalaegerszegen. A speciális nevelést igénylő gyerekeket és a fogyatékkal élő ifjú felnőtteket kézműves játszóházi programokra várják, a fél év körüli kisdedeknek gyermeknyelvi szavakra címkézett játszóházi, dédelgető, tipegő programokat szerveznek. A felnőtt nézőknek a Hevesi Sándor Színházzal közösen terveznek zalaegerszegi alkotókhoz, szerzőkhöz kapcsolódó felolvasószínházi esteket.

Az első premier - Sómese Benedek Elek gyűjtéséből - koprodukciós előadás lesz a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínházzal. Októberben Jámbor József A három deviáns című darabját mutatják be; a lustaságról és annak gyógyításáról szóló történet a 2012-es kaposvári Schwajda György drámapályázat I. díjas alkotása volt.

November végén Hóhullásban címmel a világ más tájain élő - japán, francia, angol, dél-afrikai, orosz és finn - gyerekek karácsonyi dalaiból, játékaiból adnak válogatást. A 2013-as esztendőt Csipike, az óriás törpe történetének bábszínházi bemutatójával kezdi a társulat, majd a Peti a képtárban című zenés mozgásszínházi produkciót tűzik műsorra. Az évad végén Koizumi Hirosi japán rendező a Hétalvó című népmese keleti feldolgozását állítja színpadra.

Pinczés István az MTI kérdésére elmondta: fontosnak tartja a színvonalas, élményt jelentő produkciók létrehozását, ugyanis a gyerekek, a következő generáció nevelése nem a nagyszínházak feladata, hanem a bábszínházaké.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr808000301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása