7óra7

Kapukód: 01 - Lakásszínházat avat a zalaegerszegi teátrum

Kapukód: 01 - Lakásszínházat avat a zalaegerszegi teátrum

2013. 07. 06. | 7óra7

A színház mozgásterét meghatározza, hogy csak a nagyszínpadon lehet játszani, ezért mindenképpen külső helyszínt kellett keresni a darab számára. A lakásszínház kultúrája már kezd kialakulni Európa több városában, ezért is volt nagy az öröm, amikor egy lelkes színházrajongó felajánlotta lakását a társulatnak - magyarázta az MTI-nek Sztarenki Pál, a darab rendezője, aki egyben a színház művészeti vezetője is.

Prah a Kapukód: 01-ben

Az új térforma azonban újfajta játékstílust, formanyelvet követel. Spiró György izgalmas története a ház bensőséges hangulatot árasztó apró konyhájában játszódik, szinte karnyújtásnyira a közönségtől. A nézők a színészek legkisebb, legminimálisabb rezdülését is érzékelik, ezért más ihletettséggel, fűtöttséggel, kisebb gesztusokkal kell dolgozni, mint a nagyszínpadon - mutatott rá a rendező.

Szólt arról is, hogy a lakásszínházi előadáshoz olyan darabot keresett, amely kifejezetten a két szereplőre - Ecsedi Erzsébetre és Farkas Ignácra - íródott.

Az előadást a színészek is jutalomjátéknak tekintik, bár mint az MTI-nek fogalmaztak, mindketten kihívásként élik meg a szerepüket.

Ecsedi Erzsébet azt mondta: nem lehet kívülállóként játszani, akár elfogadja, akár nem a darabbelei feleség álláspontját. A nézőtér elsötétítését világítástechnikailag sem lehet megoldani, így a színészek is közvetlen közelről érzékelik a közönség valamennyi reakcióját.

Farkas Ignác kiemelte: a lakásszínháznak van egy különleges varázsa és a közönség is hálás, hogy közel kerülhet az előadáshoz. A Prahban nézők "belecsöppennek" egy családi veszekedésbe.

A probléma aktuális, hiszen sokakat érint a pénztelenség, az ebből való kitörési vágy, de a színházi történet szerint a negyvenes éveiben járó házaspárnak a lottóötössel adódik egy lehetősége. A háziasszony éppen főz, amikor megérkezik a férj és bejelenti a lottónyereményt. Először fel sem tudják fogni, aztán tervezgetnek, majd rendre előjönnek a problémák, a 20-25 éve alatt elfojtott érzelmek, elrejtett kis tüskék, félelmek, amelyeket már évek óta csak felszínesen beszéltek meg.

A szerző figyelemfelkeltő véget ad a történetnek, de az előadás után a nézők is valószínűleg elgondolkoznak, hogy ők mit tennének a hatszázmilliós nyereménnyel. A felmérések szerint azonban a nagy nyeremény az emberek 80-90 százalékának negatív értelemben változtatja meg az életét - jegyezte meg Farkas Ignác, felidézve az előadás egyik kulcsmondatát: miért nem nyertél kevesebbet?

A Kapukód: 01 címmel indított lakásszínházi sorozat folytatódik Zalaegerszegen - hangsúlyozta Sztarenki Pál. A földszinti lakás a további bemutatók mellett helyszíne lehet az önálló esteknek, monodrámáknak, valamint a tantermi deszka előadásainak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr358001167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása