7óra7

Karlsruhéban is bemutatták a Wallenbergről szóló politikai operát

Karlsruhéban is bemutatták a Wallenbergről szóló politikai operát

2013. 07. 06. | 7óra7

Wallenberg - Tobias Schabel Kockázatot vállalt a darab bemutatásával a karlsruhei társulat - vélik a hétvégi premier után az első recenziók. A kritikusok kissé fanyalognak, a közönség azonban hatalmas ovációval fogadta a részben Budapesten játszódó operát - derül ki német sajtóbeszámolókból.

A mű 2010-ben a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon az Észt Nemzeti Opera vendégjátékában, a neves orosz rendező, Dmitrij Bertman színrevitelében aratott sikert a magyar közönség előtt.

Az opera ősbemutatóját 2001-ben tartották Dortmundban. A svéd diplomata sorsának megannyi tanúja máig sem adott megnyugtató választ arra, hogy valójában mi történt vele. Lutz Hübner librettója nem is ezt a kérdést feszegeti, hanem más síkra emeli Wallenberg ügyét. Nem egyértelműen pozitív hőst állít a színpadra, hanem naiv, ezért a hatalmi játszmáknak könnyen áldozatul eső alakot, akinek sorsa nem a dicső megváltás.

Wallenberg és Eichmann "párviadala" uralja az első felvonást: ki "méltóbb" a hírnévre: aki megsemmisített több százezer vagy aki megmentett százezer zsidót. A második rész orosz környezetben játszódik, itt tűnik fel az ál-Wallenberg, az igazi elpusztul valahol a Gulágon.

A fináléban a vértanú fölmagasztosul: Ronald Reagan amerikai elnök az Egyesült Államok díszpolgárává nyilvánítja Wallenberget. A rendező a groteszk parádéban arra is utal, hogy májusban Budapesten ismeretlenek disznólábakat aggattak az embermentő svéd diplomata emlékművére.

Tobias Kratzer rendezése realisztikus és ironikus - írják a kritikusok. A Badische Staatskapelle, a Karlsruhei Operakórus és a szólisták John Willig vezényletével jól váltottak Erkki-Sven Tüür néha musicalszerű hangvételéből a drámai, atonális, olykor harsány kortárs zenei tónusra.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr618000313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása