7óra7

Kerek évfordulók a Szegedi Nemzeti Színházban – Juronics nem optimista

Kerek évfordulók a Szegedi Nemzeti Színházban – Juronics nem optimista

2013. 07. 06. | 7óra7

Dr. Solymos László alpolgármester a pénteki évadnyitó társulati ülésen elmondta, hogy az előző évad végén elkezdődött rekonstrukció során új kazánházat alakítottak ki a színházban, kicserélték a műemlék épület homlokzati nyílászáróit, korszerűsítették a fűtési és szellőzési rendszert.

A főigazgatóként ötödik, művészként huszonötödik évadnyitó társulati ülésén részt vevő Gyüdi Sándor közölte: a színház idén az előző évadhoz hasonlóan tizennégy bemutatóval - hét színművel, három operával, egy klasszikus nagyoperettel, egy musicallel és két családi darabbal - várja a közönséget.

Ez az évad az első, amikor a szegedi színház nem csupán nevében nemzeti, hanem az előadó-művészeti szervezetekre vonatkozó jogszabály alapján is ebbe a kategóriába tartozik. Az állammal kötött közszolgáltatási szerződés az ehhez kötődő feladatokról rendelkezik, a támogatás mértékéről azonban nem - tette hozzá a Liszt Ferenc-díjas karmester, aki szerint azonban az állam nem hagyhatja, hogy a nemzeti kulturális intézmények valamelyike komoly válságba jusson.

Juronics Tamás, a színház művészeti vezetője közölte: a korábbi évekkel ellentétben az anyagi körülmények miatt nem teljes az optimizmusa, de ezekről nem árult el részleteket, azt viszont elmondta, hogy az idei évadhoz a színház megnyitásának jubileuma mellett még számos kerek évforduló kapcsolódik. Huszonötödik évadját kezdi a Szegedi Kortárs Balett, hatvan esztendeje lesz, hogy Ránki György megírta Pomádé király új ruhája című gyermekoperáját, hét évtizede fejezte be a Tisza-parti város szülötte, Huszka Jenő nagyoperettjét, a Mária főhadnagyot. A Verdi-bicentenáriumra a Rigoletto bemutatásával emlékezik a színház, és a januári bemutató előtt lesz száz esztendeje, hogy felakasztották a Szeged környéki tanyavilág híres sorozatgyilkosát, Pipás Pistát, akiről Pozsgai Zsolt írt új darabot. Juronics végül azt üzente a társulatnak és a színháznak: napról napra megújulni - ez legyen a cél.

Szonda Éva

A társulati ülésen köszöntötték a színház három új örökös tagját, az 1975 óta Szegeden dolgozó kiváló művészt, Pál Tamás karnagyot, Nagy László igazgatót, a teátrum korábbi vezetőjét és Szonda Éva operaénekest, aki a Zeneakadémia elvégzése után 1984-ben szerződött a városba.

Gyüdi Sándor

A társulati ülésen köszöntötték az idén jubiláló Gyimesi Kálmán Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művészt, Szeged díszpolgárát, aki 50 éve a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja.

Simándy József özvegye átadta a másfél évtizede elhunyt operaénekes emlékére alapított díjat, melyet a Szegeden több emlékezetes szerepben is bemutatkozó fiatal tenor, Balczó Péter érdemelt ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr628000027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása