7óra7

Kiállítások Pécsen

Kiállítások Pécsen

2013. 07. 06. | 7óra7

Pécsi Galéria Az idén negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) elsősorban színházi látványtervezők részvételével a tárlatot, amelyen az elmúlt színházi évad előadásaihoz készült látvány- és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók, installációk láthatók.

A kiállítás szombati megnyitóján az érdeklődők megtudhatják azt is, hogy a szakmai szavazás eredményeként ki lesz Az év jelmez-, és Az év díszlettervezője.

Papp Ervin, a kiállítás társrendezője az MTI-nek pénteken elmondta: a tárlat megnyitójának házigazdája Stenczer Béla, a POSZT ügyvezetője és Póka Júlia szerzői jogász, a MALÁT jogi képviselője, a díjakat Haumann Péter és Egri Márta színművész adja át. A díjazottak a szavazás alapján eldöntött szakmai díjakat vehetik át, emellett a Látványtár tavalyi közönségdíját szintén az idei kiállításhoz kapcsolódva adják át a megnyitón.

A kiállítás kurátora Balla Ildikó látványtervező. A tárlat tudatosítani szeretné a színházi vizuális művészet jelentőségét: célja annak bemutatása, hogy a kiállított művek jelentős része képző- és/vagy iparművészeti alkotásként is értelmezhető.

A tárlaton látható Balla Ildikó, Benedek Mari, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Csanádi Judit, Cziegler Balázs, Fógel Adrienn, Földi Andrea, Horgas Péter, Horváth Kata, Ignjatovic Kristina, Kentaur (Erkel László), Khell Csörsz, Khell Zsolt, Nagy Fruzsina, Orosz Klaudia, Rátkai Erzsébet, Rományi Nóra, Rózsa István, Szergej Maszlobojscsikov, Tresz Zsuzsa, Varjas Zsófi és Zeke Edit munkája. Versenyen kívül Birta Gábor kivitelező (Jel-mez bt.) és a 3D-s látványterveket készítő Galló Horváth Árpád (Színpadkép-MKKE) munkáit is megismerhetik az érdeklődők.

A Látványtér 2013 kiállítása június 20-ig tekinthető meg a Széchenyi téren található Pécsi Galériában. A tárlatról részletes információ a "stagedesign oldalán":www.stagedesign.hu és a Látványtér facebook-oldalán olvasható. A digitális katalógus segítségével egész évben szavazhatnak az érdeklődők az általuk legszebbnek tartott munkákra. Ennek alapján adják át 2014-ben Az év jelmez- és Az év díszlettervezője kategóriákban a közönségdíjat.

*A színház, a szerepjátszás és a fotográfia viszonya, a gesztus értékének alakulása a témája annak a fotókiállításnak, amely a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárban nyílt pénteken.*

Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtár A Szerep és gazdája, avagy a díva gesztusa című tárlat 320 darab 1860 és 2010 között készült felvételen, képeslapon 18 neves színművész portréját, egy-egy alakítását és a velük fotózkodó úri, polgári közönséget mutatja be az érdeklődőknek.

A Pécsi Országos Színházi Találkozóhoz (POSZT) kapcsolódó és augusztus 15-ig látogatható kiállítás kilenc múzeum gyűjteményéből válogatott anyagában olyan kiválóságok alakja, arca, pózai figyelhetők meg, mint Fedák Sári, Lábass Juci, Rátkai Márton, Márkus Emília és mások mellett Gyenes László.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere a megnyitón mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a színészet a pillanat művészete, a színésznek a darabban játszott szerepe egyedi, megismételhetetlen.

Hozzátette: modern technikai eszközökkel ma már van lehetőség az előadások rögzítésére, de régen legfeljebb egy-egy beállított fotográfián volt mód a szereplők megörökítésére.

A politikus megjegyezte, hogy a Janus Pannonius Múzeum kiállítása hozzájárul azon művészlegendák megismeréséhez, akiknek a nevét ismerjük, arcukat azonban nem tudjuk felidézni.

Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész azt mondta: a "régi kollégáknak" még nem adatott meg, hogy gesztusaikat úgy rögzítsék, ahogy ma, ezért emlékezetes alakításaikat nehéz felidézni. A róluk készült fotókon ugyanakkor tekintetükkel, gesztusaikkal igyekeztek a szerepükből minél többet megmutatni - tette hozzá.

Véleménye szerint a kiállítás által felvonultatott korabeli fotók hatottak az akkori életre, fontos volt, hogy azokon a színész mit visel, hogyan gesztikulál, és ez benne erős nosztalgiát ébreszt.

"Én koncentráltan igyekszem megtartani azt a titkot magam és a közönség között, amitől én mint színész a színpadon vagyok érdekes. Nem szeretem, hogy ma tulajdonképpen mindent szeretnénk megmutatni a nézőknek, például, hova megyek nyaralni, vagy szült a kiskutyám" - mondta Udvaros Dorottya.

Úgy vélte: a nézőnek szüksége van arra a titokra, ami a színészt valójában elválasztja a szerepeitől. "Szeretném, ha még az életem során visszakapnánk ezeket a titkokat, mert akkor maradnak meg rólunk is talán azok a kivételes pillanatok, amiket a csodálatos elődeim most mutatnak nekünk" - utalt a kiállítás témájára a művész.

A tárlatnak több kísérő rendezvénye is lesz: június 12-én 18 órakor az I. világháború idejének habarovszki hadifogoly színjátszásáról, június 17-én 18 órakor pedig a Pécsi Nemzeti Színház két világháború közötti történetéről tart előadást Márfi Attila főlevéltáros.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr77998295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása