7óra7

L. Simon nem létező jelenettel vádolja Alföldi Mephistóját

L. Simon nem létező jelenettel vádolja Alföldi Mephistóját

2013. 07. 06. | 7óra7

L. Simon László Kérdéses, állami intézménynek milyen mértékben kell tematizálnia a homoszexualitást – mondta L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn este, amelyben a műsorvezető Kerényi Imre "buzizásáról" és Kósa Lajos "melegezéséről" kérdezte a volt kulturális államtitkárt.

L. Simon kijelentette, hogy korábban a Hetek című lapban már elhatárolódott a miniszterelnöki megbízott minősítésétől. A dolog következményeiről szólva kifejtette: Kerényinek akkor kell távoznia, ha a miniszterelnök bizalma meginog benne, ami eddig nem következett be. Kósa Lajos kifejezéséről azt állította, hogy az szerencsétlen fogalmazás eredménye, amit nem lehet összevetni a szélsőjobboldal retorikájával.

L. Simon vitathatónak tartotta ezeket, ahogyan azt is, hogy egy állami intézménynek milyen mértékben kell tematizálnia a homoszexualitást, majd Kálmán Olga kérdésére elzárkózott attól, hogy ezt a mondatot a Nemzeti Színházra értette volna. Mint mondta, az is vitatható, hogy Vidnyánszky Attila személyében kifigurázva, a Nemzeti felszentelése közepette jelenik meg a Mephisto című előadásban, a Nemzeti Színház legutóbbi bemutatójában.

Mephisto - László Zsolt, Stohl András

L. Simon László delirál: a Nemzeti Színház Mephisto előadásában nincs ilyen jelenet, Vidnyánszky Attila sem karikírozva, sem máshogyan nem jelenik meg benne (hacsak nem a László Zsolt játszotta Tábornagyra gondol, aki azonban semmilyen módon nem emlékeztet Vidnyánszky Attilára). A volt kulturális államtitkár vélhetően összekeveri a Mephistót Gergye Krisztián Opera amorale című darabjával, amelynek egyik szereplője, Tárnok Marica valóban Vidnyánszky Attilára emlékeztető maszkban jelenik meg. Ezt az előadást azonban nem a Nemzeti Színházban, hanem az Átrium Film-Színházban mutatták be. A két produkciót egyféleképpen lehet összekeverni: ha az ember egyiket sem ismeri. (_Update:_ A Színház az egész világ facebook-csoportban L. Simon az alábbiakat kommentelte: "Höfgen már színházigazgató, s a darab második felvonásában az ifjú színészházaspár megkéri, hogy áldja meg az újszülött gyermeküket. A gesztus egyértelmű utalás volt. Erre utaltam az atv-ben. Vidnyánszky megjelenítése az előadásban sajnos tény.egyertelmu" Az idézet betűhív. Azonban ebben a jelenetben Vidnyánszky Attila egyáltalán nem jelenik meg, karikírozva sem, csak L. Simon személyes asszociációja köti mindezt a Nemzeti Színházhoz, erre színpadi jelzés egyáltalán nincs. Időközben számtalan jelzést kaptunk arról, hogy L. Simon László a Mephisto premierjén jelen volt. - A szerk.)

Opera Amorale - Tárnok Marica

A Németországban tartózkodó Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Mephisto rendezője kérdésünkre így kommentálta L. Simon László kijelentését: "Körülbelül ennyire érdekli a kultúrpolitikusokat a kultúra. De azért véleményük van róla."

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr467998231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása