7óra7

Lengyel Ferenc az Abigélről: Nem vagyunk elcserélt fejek!

Lengyel Ferenc az Abigélről: Nem vagyunk elcserélt fejek!

2013. 07. 06. | 7óra7

„Az Abigél olyan örök és közkedvelt alkotás, amely mindent túlél” – vallja az 1978-as tévésorozat Torma Piroskájaként ismertté vált Bánfalvy Ági, aki Szabó Magda időt álló regényéből Szikora János segítségével készített színpadi adaptációt. A darab alkotói – csipetnyi frissesség mellett – a lehető legnagyobb hűségre törekednek, úgy mutatva be a Matula Leánynevelő Intézet növendékeinek és tanárainak megható történetét, ahogy azt Szabó Magda megálmodta és megírta.

A regény talán legösszetettebb figuráját, Kőnig tanár urat Lengyel Ferenc, a Katona József Színház társulatának tagja játssza. "Bennem ezek a tulajdonságok mind megvannak" – mondja Kőnigről, amikor arról kérdezzük, mennyiben lesz más az alakítása, mint Garas Dezsőé. "Annyiban lesz más, hogy én játszom, de ugyanúgy a regényben megalkotott Kőnig tanár úr a cél."

Lengyel Ferencnek kellemes emlékei voltak a Zsurzs Éva rendezte tévéfilmről, azért vállalta el a munkát. "Olyan szerepet kaptam, amilyen nagyon régen volt nekem: romantikus álmodozó, ámde tettrekész, »fülessapkás« latin–irodalom tanár, aki ráadásul fülig szerelmes." Mint mondja, ezért érdemes "kilépni" egy kicsit a Katonából, amely mellett ritkán szokott szerepet vállalni. Kőnig tanár úr szerepét egyébként hármas szereposztásban hirdették meg: Schlanger Andrással és Harmath Imrével "osztozik" a figurán. "Hárman soha nem próbáltunk – meséli a színész. – Ketten is úgy, hogy – mivel én próbáltam a legtöbbet – bemutattam a jelenetet, és miután a másik Kőnig tanár úr, Schlanger András végignézte, magára alakítva ő is »letáncolta« – ezt meg én néztem. De mégsem vagyunk elcserélt fejek! Az enyém csak 58-as!"

Bánfalvy Ági, Szikora János az Abigél olvasópróbáján

Vitay Georgina szerepét Csöngedi Nikolett játssza, a további szerepekben többek között Trokán Péter, Gubás Gabi, Németh Kristóf, Szabó Sipos Barnabás, Száraz Dénes, Lengyel Ferenc, Fábián Anita és Kiss Ramóna látható. A legendás tévéfilm szereplői közül Rátonyi Hajni Erzsébet testvér szerepében látható, Bánfalvy Ági pedig Horn Micit alakítja.

A június 8-i szabadtéri bemutatót követően június 10-én valamint szeptember 1-jén és 2-án is megtekintheti a közönség az előadást a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr378000489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása