7óra7

Lukács András az első Seregi-díjas

Lukács András az első Seregi-díjas

2013. 07. 06. | 7óra7

Magyar Állami Operaház A Bécsi Állami Operaház táncos-koreográfusának Philip Glass zenéjére készül Örvény című darabját május 25-től nyolc alkalommal láthatja a közönség az Erkel Színházban, az Öt tánc című balettest keretében.

Lukács András pályaképe azt mutatja, hogy egyelőre egyensúlyban van előadói és alkotói tevékenysége. "Ez még egy darabig így is lesz, úgy hiszem, előttem áll jó néhány aktív táncos év. A koreográfusi lét akkor lesz majd jelentékenyebb, ha a színpadi szereplést elhagyom" - mondta el az MTI-nek a díjazott.

"Kisebb kurzusokon, rövid ideig szívesen dolgozom táncos vagy koreográfus növendékekkel, de egyelőre hosszabb távon nem gondolok a tanításra, főként alkotással szeretnék foglalkozni. A koreográfusi tevékenységhez a magam példája alapján úgy látom, hogy főként elhivatottság szükséges, ami vagy megvan valakiben vagy nincs" - tette hozzá.

Lukács András még a karban táncolt, amikor a Seregi-balettek meghatározták a budapesti operaházi repertoárt. Személyes viszonya tehát kevéssé volt szoros a mesterrel. Úgy véli azonban, hogy a magyar balettművészet szerencsés, mert a színes Harangozó Gyula korszakot követően a 20. század végén és a 21. század elején Seregi munkássága tette kiemelkedően magas színvonalúvá és sokrétűvé. "Ezért nagyon megtisztelőnek tartom, hogy az első díjazottnak engem választottak."

Az elismeréssel járó koreográfiai felkérésről hozzáfűzte, hogy már konkrét elképzelése van arról, milyen művet hozna Budapestre. De még nem állapodtak meg Solymosi Tamás balettigazgatóval, ezért erről csak később beszélne.

2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján jelentették be a Seregi-díj megalapítását. A kitüntetéssel a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, a tavaly elhunyt Kossuth-díjas koreográfusnak, Seregi Lászlónak állít emléket. A díj létrehozását két táncművész, Kollár Eszter és Bán Teodóra kezdeményezte.

A díjat évente egy személy kaphatja meg. A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, és jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

Lukács András Eddigi pályáján olyan vezető társulatok tagja volt, mint a William Forsythe vezette Ballett Frankfurt, a Ballet de l'Opera de Lyon, jelenleg a Wiener Staatsoper tánctársulatának tagja.

Első sikereit a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió együttesében aratta rövidebb lélegzetű alkotásaival (Connection, Eszeveszetten, Elégia, Levél Martha Grahamnek). Első egész estés munkáját, az Arvo Pärt zenéjére készült Tabula Rasát (2006) a bécsi operaház mutatta be.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr57998563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása