7óra7

Május végére lezárulhat a Bárka Színház fenntartóváltásának folyamata

Május végére lezárulhat a Bárka Színház fenntartóváltásának folyamata

2013. 07. 06. | 7óra7

Bárka Színház "Az eddig kerületi fenntartású színházat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012 márciusában vette volna át, azonban ezt pontos jogszabály hiányában egyelőre nem tudta megtenni" - mondta Seress Zoltán kedden az MTI-nek. Hozzátette: az idei költségvetésben az egyetem már megkapta a Bárka további finanszírozásához szükséges forrást, azonban a tulajdoni helyzet rendezéséig nem tud közvetlenül támogatást folyósítani a színháznak.

A helyzet áthidalására a józsefvárosi képviselőtestület március 1-jei ülésén tízmillió forint összegű kölcsönt szavazott meg a színház havi fizetőképességének és működésének biztosítására. Seress Zoltán kifejtette: az önkormányzattal aláírták a szerződést, az összeg a héten a színház számlájára kerülhet. A kamatmentes kölcsönt október 31-ig kell visszafizetni az NKE-től beérkező forrásokból, valamint az állami támogatásból.

Az igazgató kiemelte, hogy a Bárka Színház dolgozói megkapták fizetésüket, és bár a márciusra tervezett Ödön von Horváth-darab műsorra tűzéséről lemondtak, az április 27-re tervezett bemutatót megtartják: a jövő héten kezdődnek A teljes tizedik évad próbái.

A fenntartóváltással kapcsolatban Seress Zoltán elmondta: a négy érintett tárca - a Közigazgatási és Igazságügyi, a Nemzeti Fejlesztési, a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - részvételével zajló legutolsó egyeztetésen elindult az a jogharmonizációs folyamat, amely elhárítja az akadályt az elől, hogy a színház az egyetemmel együtt tudjon működni.

A színidirektor szerint a helyzetnek május végére rendeződnie kell, ezzel párhuzamosan az egyetem és a Józsefvárosi Önkormányzat egy olyan szerződést fog kötni, amely alapján az egyetem költségvetésében a Bárka finanszírozására szánt, jelenleg nem hozzáférhető 70 millió forintos összeghez a színház hozzájuthat.

A Bárka Színház 2011-ben összesen 192 millió forintból gazdálkodott, az önkormányzattól 77 millió forint fenntartói támogatást kapott. Az idén a fenntartói támogatás 70 millió forint, az állami normatív támogatás 110 millió forint. "Most úgy látom, ez az összeg nem biztos, hogy elég lesz" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve: meg kell vizsgálniuk a takarékoskodás lehetőségeit, ám ebben nem túl nagy a mozgástér, miután 2010-hez képest 2011-ben több tízmillió forintos nagyságrendben csökkentették működési költségeiket.

"A színház számára, figyelembe véve az eltelt évek forráshiányát, valójában a 220 millió forintos támogatás lenne kívánatos" - mondta az igazgató. Seress Zoltán szerint a legutóbbi egyeztetés után e támogatás nem tűnik irreálisnak. "Ha az egyetemmel való együttműködésben lesz olyan szolgáltatási kötelezettségünk, amelyet nem az éves támogatás terhére, hanem egyéb forrásokból teljesíthetünk, akkor ez garantálhatja a mindennapos működésünk biztonságát".

Arra a kérdésre, hogy az egyetemen belül működve is megmaradhat-e a társulati forma, az igazgató azt felelte, más konstrukcióban nem gondolkodik, ebben nincs alternatíva. "Az előadóművészeti törvénynek megfelelően évente meghatározott számú bemutatóval, előadással, állandó társulattal működik a színház" - hangsúlyozta.

A Bárka igazgatója bízik abban, hogy március-április folyamán lezajlik a színház átvétele, hiszen az egyetemmel a produktív együttműködést a jövő évad elején már meg kell kezdeniük.

Beszámolt arról, hogy a hallgatói önkormányzatok vezetőivel is tárgyalt a héten az együttműködés lehetőségeiről. Mint kiemelte, a Bárka Színház egyedülállóan erős az ifjúsági előadások és az azokhoz kapcsolódó programok tekintetében. A jövőben a középiskolások mellett az egyetemista korosztály megszólítása is cél lehet: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak szóló bérletkonstrukció kidolgozása a Bárka Színház számára is rendkívül jó lehetőséget jelentene - hangsúlyozta Seress Zoltán.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr958001081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása