7óra7

Méltó tisztelgés – Agota Kristof-bemutató Kőszegen

Méltó tisztelgés – Agota Kristof-bemutató Kőszegen

2013. 07. 06. | 7óra7

"Kőszeg városának rendhagyó atmoszférája nagymértékben hatással volt és van Agota Kristof és Gergye Krisztián művészetére. Városunk az egyetlen lehetséges helyszín, ahol az említett két művész eltérő műfajú, de hasonlatosan könyörtelen őszinteséggel és személyességgel bíró alkotói világai találkozhatnak. Az Agota Kristof halálának első évfordulójára szánt kísérleti bemutató méltó tisztelgés az írónő munkássága előtt" – írja ajánlójában a Kőszegi Várszínház, majd Esterházy Péter laudációját idézik: "Agota Kristof nem magyar szerző, hanem svájci vagy francia, minthogy franciául ír. Azonban az emlékei magyarok, a táj, amit a szemében hordoz, magyar. Ami nem érték vagy érdem – hanem nagyon érdekes. Hogy van egy nem magyar író, aki magyar könyveket ír, hogy messziről nézi valaki ugyanazt, amit mi innét. De ezt csak mellesleg említem. És megkülönböztetett figyelmükbe ajánlom ezt a valakit, Kristóf Ágotát, azaz Agota Kristofot."

Agota Kristof színházhoz való kötődése, az egyszerre társadalmi és személyes iránti érzékenysége, a következetesen fenntartott politikamentessége, egy kivételesen személyes hangban nyilvánul meg, amely megszólalásakor tökéletesen példázza a magyar identitás azon szeletét, miszerint az ember hihetetlen szélsőségek megtapasztalása révén képes csak felfogni tehetetlenségének és cselekvésképtelenségének miértjeit.

Az Egy elsurranó patkány című színmű az áldozatiság kérdéskörét veti fel, miszerint senki sem ártatlan. Egy hatalmi rendszer léte, az élet szerves részeként, a magánélet közvetett vagy közvetlen alakítójaként nem helyezhető figyelmen kívül, még ha kínosan ügyelünk is saját emberségünk belső territóriumainak határaira. Nem lehetünk biztosak ártatlanságunkban, lehetetlen a teljes függetlenség, lét- és sorsmeghatározó probléma a különböző rosszak közötti választás kényszere. Kérdés, hogy minden körülmények között, vagy ellenére, hogyan tudunk elszámolni tetteink, vagy elhallgatásaink súlyával, hogyan bírunk szembenézni saját emberségünk folytonos megkérdőjelezettségével.

Egy elsurranó patkány - Bánfalvi Eszter, Murányi Tünde (próbafotó)

Elsősorban táncos alkotóként Gergye Krisztiánt mindig azok a prózai művek érintették meg, melyek lehetőséget teremtenek egy speciális testjelenlét, a már-már táncnak nevezhető fizikalitásból következő őszinte megszólalásnak. Agota Kristof darabja teret ad egy olyan speciális előadás megvalósítására, melyben az elhallgatás, a darabban kimondottak mögöttese, legalább olyan fontos, és téttel bíró lehet, mint az elhangzottak. Ezen mögöttes sűrűsödik a testjelenlét, "testbeszéd" időtlen hallgatásában, a mozdulatlanság táncában.

Agota Kristof drámája, az Egy elsurranó patkány, a Cartaphilus kiadásában megjelent Mindegy című kötetben olvasható, Takács M. József fordításában.

Egy elsurranó patkány - Bánfalvi Eszter, Hollósi Frigyes (próbafotó)

Az előadás "kísérleti bemutatójára" 2012. július 27-én este 7 órakor, Kőszegen, az Alsó körút 42-48. alatti egykori téglagyár barakkjában kerül sor. Az előadás másnap is látható lesz. A budapesti premier 2012. október 14-én lesz, a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében.

A produkcióban Hollósi Frigyes, Makranczi Zalán, Gergye Krisztián, Marton Róbert, Murányi Tünde, Bánfalvi Eszter és Szatory Dávid szerepelnek. A jelmezt Béres Móni tervezi, az előadás dramaturgja Vörös Róbert. A koreográfiát és a látványt a rendező, Gergye Krisztián tervezi.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr648000267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása