7óra7

Miniévadot is szervez a debreceni Csokonai Színház

Miniévadot is szervez a debreceni Csokonai Színház

2013. 07. 06. | 7óra7

Vidnyánszky Attila A fesztiválon az elmúlt évad legsikeresebb előadásaiból és a debrecenihez hasonló felfogású színházak vendégjátékaiból láthat válogatást a közönség - jelentette be Vidnyánszky Attila színigazgató hétfői sajtótájékoztatóján.

A direktor értékes, gazdag időszakként értékelte az elmúlt évadot, amely szerinte tovább gazdagítja a repertoáron tartandó előadások számát. A nemzeti színházi státus az előadások számának növelésére és a műfaji gazdaságra kötelezi a debreceni teátrumot - fejtette ki.

Ennek szellemében a jövő évadban három operabemutató, a prózai művek mellett több táncjáték, daljáték, zenés premier is lesz.

Vidnyánszy Attila szerint a 2009-2010-es évadban voltak a csúcson, amikor 406 előadást tartottak, ebből 59 opera volt. Tavaly - elsősorban forráshiány miatt - jóval kevesebb, csak 260 előadás volt, köztük 35 opera.

"A szeptemberben kezdődő új évadban szeretnénk 350-re emelni az előadásszámot. Az elmúlt években jelentősen csökkent az előadások száma, de a nézőszám nem követte ezt a tendenciát: a bérletesek száma például 13 ezerről csak 12 500-ra csökkent, ami nagyon jó eredmény" - emelte ki az igazgató.

Vidnyánszky Attila a következő évad fontosabb eseményei között említette az együttműködést más színházakkal: Puccini Pillangókisasszony című operájának bemutatója a Szegedi Nemzeti Színházzal közös produkció lesz, Dürrenmatt A nagy Romulus című színművét a nagyváradi Szigligeti Színház vendégjátékában mutatják be, Shakespeare A vihar című drámáját pedig a Gyulai Várszínházzal és a beregszászi Magyar Nemzeti Színházzal közösen mutatja be a Csokonai Színház társulata.

Tolsztoj Aranykulcsocska című mesejátékát a kaposvári Színházi Intézet színésznövendékeivel közösen viszik színre, de bemutatkozik a Csokonai Színház színpadán a Magyar Táncművészeti Főiskola balettkara, a Magyar Állami Népi Együttes és a Hajdú Táncegyüttes is.

Az új évad egyébként szeptemberben Kacsóh Pongrác daljátékával, a János vitézzel indul Zakariás Zalán rendezésében; az első operabemutatót, Rossini A sevillai borbély című művét Szinetár Miklós rendezi.

A helyi szerzők közül Tóth-Máthé Miklós A rögöcsei csoda című vígjátékát mutatják be a Víg Kamaraszínházban, a Horváth Árpád stúdiószínházban pedig mások mellett Hobo (Földes László) Dal a két sebzett hattyúról című - Viszockij és Marina Vlady szerelméről szóló - zenés drámát láthatja a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében.

Az MTI érdeklődésére a színigazgató elmondta: nagyon várják az új debreceni teátrum, a Latinovits Színház átadását. Véleménye szerint ma Magyarországon nincs igazi nagy nemzetközi színházi fesztivál. Ha lesz, annak szerinte Debrecen kellene, hogy a helyszíne legyen. Ehhez viszont szükség van az új játszótérre.

"Jó lenne egy ilyen fesztivállal megnyitni majd az új színházat" - fűzte hozzá Vidnyánszky Attila.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr538000349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása