7óra7

Minisztériumi egyeztetés a művészeti díjakról

Minisztériumi egyeztetés a művészeti díjakról

2013. 07. 06. | 7óra7

L. Simon László, aki kulturális ügyekért felelős államtitkárként kezdeményezte az egyeztetés összehívását, elmondta: az elavult kitüntetési rendelet átalakítását két dolog is motiválja. Egyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) több ágazatot átfogó kitüntetési rendszerét a tárca egységesíteni szeretné, másrészt az érvényben lévő rendelet által szabályozott kitüntetések száma és az ezekkel járó díjazás az elmúlt évtizedben devalválta az állami elismerések értékét - olvasható a kulturális államtitkárság közleményében.

L. Simon László szerint az állami kitüntetések presztízsét az arra javaslatot tevő szakmai kuratórium legitimációja, az egy évben adható díjak száma és az ezekkel járó összegek nagysága határozza meg.

Az összegzés szerint az államtitkár ismertette azt az elképzelést, amely szerint a díjazottakat több évre felkért kuratóriumok jelölhetnék. A grémiumok összetételére az adott terület szakmai szervezetei tennének javaslatot. A kuratóriumi tagok pedig az adott terület legszélesebb körben elismert, sok esetben az adott kitüntetéssel már rendelkező képviselői lennének, akinek a díjakra tett javaslatát a minisztérium elfogadná. Az egyeztetésen megvitatták, hogy a testületek mandátuma hány évre szóljon. A szakmai szervezetek végül az ötéves ciklust támogatták.

L. Simon László a szakmai szervezetek képviselői előtt vázolta azt az elképzelést is, miszerint a jelenleginél jóval komolyabb anyagi elismerés társulna a kitüntetésekhez, hiszen tarthatatlan, hogy a komoly életműveket és szakmai teljesítményeket elismerő, úgynevezett középdíjakkal bő egy évtizede bruttó kettőszázezer forint jár. L. Simon László hozzátette, a kitüntetésekkel járó jutalomösszegek emelését az NKA-törvény módosítása teszi majd lehetővé és a díjazásra akkor is nagyságrendekkel többet fordít majd az állam, ha az egyes kitüntetésekből minden évben a jelenleginél kevesebbet adnak ki - olvasható a közleményben.

A kitüntetések számának meghatározásakor az államtitkárság a javaslatát az arányosság és a korábbi évek felterjesztései alapján alakította ki. A szakmai szervezetek egy része a csökkenő kitüntetésszámot ugyan vitatta, bár összességében az elvekkel mindenki egyetértett. A szakmai szervezetek képviselői megfogalmazták azt is, hogy a díjak számának csökkenését támogatni tudják, amennyiben az elismerésekhez járó összegek a tervezet szerint kerülnek be a végleges rendeletbe.

A tájékoztató szerint L. Simon László a találkozó végén elmondta: az egyeztetés alapján az államtitkárság elkészíti az új rendelet tervezetét, és amennyiben a tárca vezetése is támogatja, a közigazgatási egyeztetés keretében a szakmai szervezetek is megkapják majd véleményezésre.

Az egyeztetésen az Erdélyi Magyar Írók Ligája; a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület; a Fiatal Írók Szövetsége; a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület; az Írók Szakszervezete; a József Attila Kör; az Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete; a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.; a Magyar Filmművészek Szövetsége; a Magyar Fotóművészek Szövetsége; a Magyar Írószövetség; a Magyar Jazz Szövetség; a Magyar Játékszíni Társaság; a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége; a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége; a Magyar Muzsikus Fórum; a Magyar Műfordítók Egyesülete; a Magyar Művészeti Akadémia; a Magyar Színházi Társaság; a Magyar Táncművészek Szövetsége; a Magyar Teátrumi Társaság; a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége; a Magyar Pen Klub; a Magyar Zenei Előadóművészek Társasága; a Magyar Zenei Tanács; a Magyar Zeneszerzők Egyesülete; a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia; a Szépírók Társasága; valamint a Zenetudományi és Zenekritikai Társaság vett részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr938000249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása