7óra7

Monocrossing – táncelőadás videós kalandjátékok struktúráján

Monocrossing – táncelőadás videós kalandjátékok struktúráján

2013. 07. 06. | 7óra7

Monocrossing A KET egy közös produkció ötletével kereste meg a bolgár kortárstánc élet kiemelkedő csapatát, a szófiai Derida Dance-t. A bemutató a 2012 legjobb táncosa díjat elnyert Hargitai Mariann és az évek óta Európában táncoló dél-koreai Jungin Lee részvételével, és Jivko Jeliazkov számos nemzetközi munkában tapasztalatot szerzett bolgár alkotó irányításával készül. Az előadás próbái Szófiában és Budapesten zajlanak, és mindkét városban tartunk bemutatót, előbb az előadás duett, majd később szóló verziójából.

A Monocrossing egy multimédiás táncelőadás, amely a videós kalandjátékok struktúráján alapszik: a szereplők különböző virtuális tereken és kihívásokon mennek keresztül, miközben folyamatosan keresik azt a valamit, ami segíti őket személyes küldetésük beteljesítésében. Az interaktív történetben a táncosok azokat a karaktereket személyesítik meg, akiket a folyamatos keresés, a rejtélyek megfejtése vezet, mindaddig, míg el nem érik céljukat.

*Jivko Jeliazkov – Koreográfus (Bulgária)*

Jivko Jeliazkov a Krutyo Sarafov Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémián szerzett színész diplomát Szófiában. Ausztráliában, Melbourne-ben a Victorian College of Arts-on táncszínházi rendezésre és kortárs tánc koreografálásra specializálódott. Meghívott koreográfusként dolgozott a szófiai Arabesque Balett-tel. Alapító tagja a Spanyolországban, Cádizban létrejött Fairplay Golf Hotel @ Spa, Benalup színházi projektjének. Társ-alapítója és művészeti vezetője a Derida Dance Company-nak, csakúgy, mint Bulgária egyik első kortárs tánc centrumának, a Derida Dance Centernek. 2011 nyarán egy magyar-litván-bolgár koprodukcióban készült előadás koreográfusaként a hazai közönség már láthatta előadását.

*Hargitai Mariann – Táncos (Magyarország)*

Az előadás magyar táncosa 2006 óta a Közép-Európa Táncszínház tagja, előadásainak állandó meghatározó szereplője, kiemelkedő előadója, emlékezetes karaktere. 2012-ben az Évad legjobb női táncosa díjjal jutalmazták. A pécsi Művészeti Szakközépiskola után a MU Terminál első évfolyamában tanult, innen került a KET akkoriban megújuló csapatába, ahol számos hazai koreográfussal volt alkalma dolgozni Hámor Józseftől Duda Éván és Pataky Klárin keresztül Gergye Krisztiánig. Ez első nemzetközi csapatban való munkája.

*Jungin Lee – Táncos (Dél-Korea/Bulgária)*

Jungin Lee Dél-Koreában, Szöulban született. A Kyung-Hee Egyetemen kortárs táncot tanult, alap- és mesterfokú diplomát szerzett. Dolgozott szöuli táncszínházakban, és számos nemzetközi projektben vett részt, emellett koreografál és tanít. 2008-ban a Tokyo Nakano Táncversenyen második helyezést ért el. 2010-ben költözött Berlinbe, majd részt vett a bolgár-litván-magyar koprodukcióban készült ASA című produkcióban. Ez volt az első közös munkája Jivko Jeliazkov koreográfussal. Azóta Szófiában él, kortárs táncot tanít a Derida Dance Center-ben, és egy újabb Jeliazkov-koreográfia, az ARTeFACT című szóló táncosa. A Monocrossing harmadik közös projektjük.

*Derida Dance (Bulgária)*

Jivko Jeliazkov rendező-koreográfus és Atanas Maev művészeti menedzser 2002-ben szövetkeztek arra, hogy kortárs táncos, színházi és előadó-művészeti területeken dolgozó művészek csoportját hozzák létre. A csapat eleinte egy dél-spanyolországi magánszínházi projekt alapításának előkészítésében és koncepciójának kidolgozásában vett részt. A projekt sikeres megvalósítása után 2004-ben Jivko Jeliazkov és Atanas Maev létrehozta a Derida Dance Company-t. 2006-ban a Derida Dance-t a Spanyolországban aktív kulturális szervezetek között jegyezték. A társulat Bulgáriából, Spanyolországból, Wales-ből, Kubából, Franciaországból, Argentínából és Oroszországból csábított oda munkatársakat. Miután 2008-ban hazatértek Bulgáriába, létrehozták a Derida Dance Center-t, Szófia első kortárs tánc centrumát. Céljuk a bolgár kortárs tánc közegének fejlesztése. Céltudatos munkájuk eredményeként az America for Bulgaria Alapítvánnyal együttműködésben egy egy éves tréning-programot fejlesztettek ki „Probiotic for contemporary dance in Bulgaria” címmel, amely a szabadúszó táncosok professzionális fejlődését támogatja. 2010-ben a Derida Dance az IETM – a kortárs előadó-művészeti szféra egyik legnagyobb nemzetközi network-je – tagja lett, és partnerei az Aerowaves-nek is.

*Közép-Európa Táncszínház (Magyarország)*

A Közép-Európa Táncszínház az 1978-ban alapított Népszínház Táncegyüttes jogutódja, amely 1989-óta ezen a néven, Magyarország első professzionális kortárs táncszínháza. Számos korszak és stílusteremtő művészeti vezető után 2006 óta dolgozik jelenlegi csapatával, továbbra is az alapító-igazgató, Szögi Csaba vezetésével. A KET nyolc táncosból álló állandó társulattal és meghívott koreográfusokkal hozza létre előadásait. A meghívott alkotók rendszerint alkotói pályájuk elején tartó koreográfusok, akik közül a legsikeresebbeket több alkalommal visszahívjuk. Dolgozott a csapattal többek között Duda Éva, Gergye Krisztián és Hámor József. A társulat alkotói ambíciókkal rendelkező fiatal táncosai is terepet kapnak a kísérletezésre, önálló munkák elkészítésére. A társulat Magyarországon évente kb. 60 előadást tart, és az elmúlt években többek között olyan fesztiválok vendégei voltunk, mint a Mittelfest (Cividale del Friuli, Olaszország), a Kingfestival (Veliky Novgorod, Oroszország), vagy a Lille3000 – Europe XXL, illetve a scene: Ungarn in NRW nagyszabású rendezvénysorozatai Franciaországban illetve Németországban. A Monocrossing a társulat első nemzetközi koprodukcióban készülő előadása.

>>> Monocrossing - színlap, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557999071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása