7óra7

Művészet kontra politika? Bizonytalan a KoMa Bázis helyzete a XV. kerületben

Művészet kontra politika? Bizonytalan a KoMa Bázis helyzete a XV. kerületben

2013. 07. 06. | 7óra7

A KoMa Társulat életébe komoly válságot hozhat a 2012-es év. Az öt éve működő társulat 2011 tavaszán költözött a XV. kerületbe, a hajdani Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola épületének egyik szárnyába, ahol kialakították otthonukat, a KoMa Bázist. A kerülettel való megállapodás értelmében (a működéshez szükséges ingatlan biztosításáért cserébe) a társulat helyi iskolákban fejtett ki művészeti-nevelési tevékenységet, mely eleve része a KoMa által felvállalt kétpólusú koncepciónak: ez a Bázison végzett repertoár-színházi tevékenységből, valamint ezen felül az iskolákba szánt programokból áll. Az is általuk vallott felfogás szerves része, hogy nem a belvárosban, hanem egy peremkerületben kerestek működési lehetőséget. Az iskolákban tartott programok sokszínűsége magáért beszél: osztályszínházas előadások, rendhagyó irodalom órák és performanszok egyaránt megtalálhatók voltak ebben. A pedagógusok visszajelzései is pozitívak voltak. A társulat továbbá rendszeres fellépőnek számít a kerület ünnepi rendezvényein is. A Koma Társulat 2011. január vége óta nem kevesebb, mint 40 iskolai és kerületi programot szervezett a XV. kerületben. Ezek között volt 17 performansz (farsang, anyák napja, gyereknap, pedagógus nap, nemzeti ünnepek, stb.), 14 rendhagyó irodalom óra és 10 osztálytermi előadás. Mindezek mellett színvonalas előadásokat hozott létre, melyeket repertoárszerűen játszik a Bázison.

KoMa Bázis

A használatra kapott épület rendkívül elhanyagolt állapotban volt, így rengeteg energia és pénz ráfordítása kellett ahhoz, hogy a színházi munkára alkalmassá váljon. Jól mutatja ezt, hogy a társulat 7 millió forintot költött az épületszárny felújítására. A kerülettel kötött szerződés ugyan csupán egy évre szólt, de a társulat, joggal bízva a további együttműködésben, hosszú távú maradásra rendezkedett be. A jövőbeni együttműködés azonban mára kérdésessé vált, ami végleg kihúzhatja a talajt a társulat lába alól.

Komák a képviselő-testületi ülésen

A február 22-én tartott XV. kerületi képviselő-testületi ülésen hosszas, de végső soron konkrét eredmény nélküli viták folytak a helyi politikusok között a színház további működésével kapcsolatban. A vita első része az általuk használt ingatlan körül zajlott, a második pedig a velük kötött szerződés megújításáról folyt. Az ingatlan jövőbeni felhasználásáról készült előterjesztésben több alternatíva, így többek között irodahelységek, felnőttképzési központ, kollégium kialakítása is felmerült. Szó esett az épület vegyes kihasználásnak lehetőségéről is, amelyben így (a színházi munka mellett) valamilyen egyéb tevékenység is folyhatna. Az sem mellékes körülmény a társulat szempontjából, hogy kiderült, a kerületben több olyan kihasználatlan középület is van, mely alkalmas lehetne az előterjesztésben felmerült egyéb célok megvalósítására. A viták során az is tisztázódott, hogy az előterjesztés tartalmának egy része csupán hipotetikus jellegű, tehát a KoMa Társulat konkrétan senki elől nem veszi el az életteret. A viszonylag egyértelmű helyzet ellenére azonban a döntést májusig elnapolták. A társulattal kötött közművelődési szerződés meghosszabbításáról sem született döntés, amelynek meghozatalát nyilván nagyban gátolta az ingatlan jövője körüli hezitálás is. Igaz, a szerződés tárgyalását mindössze egy héttel napolták el.

László Tamás, a XV. kerület polgármestere

A vezetés egy része, így László Tamás polgármester is a színház megmaradása és további támogatása mellett szállt síkra, de ezt a véleményt nem mindenki osztotta a kerületi képviselő-testületi ülésben. A helyi vezetés tagjai között azonban voltak olyanok is, akiknek a tájékozottsága kétségbe vonható volt és nem a feltétlen jóindulat hangján szóltak. A társulat munkájával való megismerkedésre azonban mindegyiküknek lett volna lehetősége egy tájékoztató révén, melyet Zrinyi Gál Vince társulatvezető tartott, összegezve ebben a KoMa elmúlt egy évének eredményeit. A tájékoztatón a képviselő-testület tagjai közül sajnos nem jelent meg mindenki. Az tehát, hogy az eddig végzett komoly és eredményes munka híre nem jutott el mindegyikükhöz, nem írható a társulat számlájára. Joggal tartják méltánytalannak azt, hogy egyes döntéshozatali pozícióban lévő emberek nem respektálják az általuk végzett munkát, és nem adják meg nekik jövőbeni működésükhöz szükséges bizalmat.

A társulatnak ahhoz, hogy tovább tudjon működni, mind (az egyébként fáradságos munkával kialakított) épületre, mind a szerződés meghosszabbítására szüksége van. A reményt természetesen nem adják fel, hiszen több bemutatóra is készülnek, melyek a közeljövőben fognak színpadra kerülni a Bázison. Egyértelmű döntések hiányában azonban a KoMa Társulat számára egyelőre csak a bizonytalanság marad.

_Kapcsolódó:_

>>> A Koma-VW: Vonnegut és Williams a Koma Bázison >>> Deilephila – Nem csak XV. kerületieknek >>> Lakossággal közösen végzett interaktív alkotófolyamat >>> 3K: Közösség, kreativitás, kultúra - Kirándulás a Koma Bázison

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr708001141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása