7óra7

Nagy a bizonytalanság Pécsen: új pályázatot írnak ki

Nagy a bizonytalanság Pécsen: új pályázatot írnak ki

2013. 07. 06. | 7óra7

Az obstrukció eredményes volt, igazgató nincs, az új testületbe pedig 20 tagot delegál a Fidesz, 4-et az MSZP, 2-2-t pedig az LMP és a Jobbik. A pécsi városházához közeli forrásoktól úgy tudni, hogy a szintén pályázó, ám a szakmai bizottság által nem támogatott Dörner Györgyöt szeretnék helyzetbe hozni, aki indulni is szeretne az újonnan kiírandó pályázaton. Márton András még nem döntött az indulásról, Balikó Tamás azonban több helyütt is úgy fogalmazott: nem hagyja cserben a nehéz helyzetben lévő társulatot, ezért újból beadja a pályázatot.

Balikó ugyanis veszélyben érzi a színház kollektíváját, és ezt az is bizonyítja, hogy október 12-én azonnali hatállyal, közös megegyezéssel kilépett két vezető színész, Herczeg Adrienn és Urbán Tibor. A színészházaspár állítólag "emberileg elszakadt" a társulat többi tagjától, ám hivatalosan azóta sem mondott senki semmit az évad közbeni, különös és viharos távozás okairól azon kívül, amit a két színész az Új Dunántúli Naplónak nyilatkozott, miszerint "a színházvezetés elvi és morális kérdéseket összekevert szakmai kérdésekkel". A váratlan döntés miatt csupán két Parasztopera előadás maradt el, de azt sem veszik le a repertoárról. Balikó szerint mindenképpen – például a kaposvári végzős egyetemisták bevonásával – megoldják helyettesítésüket, akár kompromisszumok árán is. Az október 31-i Gettó előadásokban az eredetileg Urbánra kitűzött főszerepbe például a rendező, Béres Attila ugrik be. Balikó egy sajtónyilatkozatában utalt arra, hogy másokról is tud, akik a távozást fontolgatják. Azt is hozzátette, hogy a színházban jelenleg mindenki a munkájának négy-ötszörösét végzi, "amit fizikailag sem lehet hosszabb távon bírni".

Balikó Tamás és Herczeg Adrienn a Parasztopera című előadásban

Az új pályázat tervezetére a november 4-ei vagy a november 18-ai ülésen bólinthat rá a megválasztott, múlt szerdán megalakult pécsi közgyűlés. A pályázat beadására a minisztérium honlapján történő megjelenéstől számított 30 nap, az értékelésre további 30 nap áll rendelkezésre, így legkorábban január közepén lehet új igazgatója a színháznak. Balikó Tamás mandátuma február 15-én jár le.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr888003733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása