7óra7

Ördögölő Józsiás – Bemutató a Budapesti Operettszínházban

Ördögölő Józsiás – Bemutató a Budapesti Operettszínházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Budapesti Operettszínház Az Ördögölő Józsiás című rockoperettet, amely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló családi produkció, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) rögzíti, a darabot pünkösdkor láthatják a nézők az M2 gyerekcsatornán - tájékoztatta az MTVA sajtóirodája pénteken az MTI-t.

A Somogyi Szilárd rendezésében látható Ördögölő Józsiást Tamási Áron 1952-ben írta, a mű hazaszeretetről, árulásról és sok megpróbáltatásról szól. A Budapesti Operettszínház számára a zenés változatot Tolcsvay László készítette a magyar népzene legszebb motívumainak és a ma népszerű világzene elemeinek felhasználásával.

A történet Tündérországban játszódik, ahol az öreg király, Lámsza lovagi tornát hirdet. A győztes nemcsak a trónt és a koronát nyeri el, hanem Jázmina hercegnő kezét is. A kérők közül a legjobb jelölt, Józsiás nyer. A népmesék hagyományai alapján a hősök boldogan élnének, ha a második helyezett, Bakszén, az ördögkirály fia nem indítana harcot a hatalomért.

Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a darab műsorra tűzéséről szólva korábban elmondta: állandó igény mutatkozik kortárs magyar zenés színházi alkotások bemutatására. Felidézte, hogy régóta tervezi az Ördögölő Józsiás zenés színpadi verziójának színre vitelét, először 1978-an Kecskeméten, majd 2000-ben Budapesten szerette volna bemutatni, mivel Tamási Áron tündérjátékában meglátta a zenés műfaji megfogalmazás lehetőségét.

"Igazi híd-darab az Ördögölő Józsiás, mert mesevilága kapcsolatot teremt Erdély és Magyarország között, összeköti a nagy operettszerzőket, Kálmán Imrét, Lehár Ferencet és kortársaikat a jelen sikeres komponistáival, és hídként működik a különböző műfajok között, mint az operett és a rockzene" - vélte a főigazgató.

Tolcsvay László a próbaidőszak alatt arról beszélt, hogy öröm látni azt az odaadást, amivel a szereplők, a tánc-, az ének-, és a zenekar tagjai készülnek a bemutatóra. Elmondta: tavaly május óta 26 számot írt az Ördögölő Józsiáshoz Bori Tamás verseire, még az olvasópróba után is komponált dalt. "A zenémben hűséges maradtam ahhoz a hagyományhoz, amelyben felnőttem. Így nem volt idegen számomra az a világ, amelyet Tamási Áron tündérmeséje megkövetelt" - fogalmazott korábban a zeneszerző.

A rockoperett két címszereplője Kerényi Miklós Máté és Szerényi László, Jázmina hercegnőként Dancs Annamari és Vágó Zsuzsi, Bakszénként pedig Mészáros Árpád Zsolt, Kocsis Dénes és Kádár Szabolcs látható. A produkció további szereplője Nádasi Veronika, Siménfalvy Ágota, Bálint Ádám, Brasch Bence, Kékkovács Mara, Lukács Anita, Peller Anna, Vörös Edit, Földes Tamás, Csuha Lajos, Peller Károly és Vizi Dávid. Az előadás díszlete Bátonyi György munkája, a jelmeztervező Túri Erzsébet.

>>> Ördögölő Józsiás - színlap, szereposztás, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr197998825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása