7óra7

Öt bemutató lesz jövőre a József Attila Színházban

Öt bemutató lesz jövőre a József Attila Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

József Attila Színház Nemcsák Károly igazgató a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a határon túli magyar színházak előadásait felvonultató programjukat - amelynek fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - a jövő évadban is folytatják, jelenleg a második évad végén járnak, ennek zárásaként a 60 éves Komáromi Jókai Színház 3 előadással érkezik a budapesti teátrumba.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a program védnöke arról beszélt, hogy a határon túli színházakat bemutató program egy küldetés, amely a közös nemzeti ügyet, az összetartozást szolgálja. Hozzáfűzte, hogy a magyarországi közönség számára azt az üzenetet hordozza, hogy nézzen körül a Kárpát-medencében.

A politikus a 60. évforduló alkalmából elismerő oklevelet adott át a Komáromi Jókai Színház igazgatójának, kiemelve, hogy nem könnyű kisebbségi környezetben a magyar kultúrát szolgálni. Tóth Tibor igazgató arról beszélt, hogy eddig nem volt lehetőségük sorozatban játszani budapesti színházban, metszetet adva műsorukból. Április 30. és május 2. között Gogol Revizor , Csukás István Süsü, a sárkány és Shakespeare III. Richárd című művét mutatják be a József Attila Színházban.

Nemcsák Károly az MTI-nek elmondta, hogy a program évadának megvalósítására a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól 7,5 millió forint támogatást kaptak.

A jövő évadban a tervek szerint a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Szálinger Balázs Köztársaság című darabjával, a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadással és Ibsen Hedda Gablerével (kritikánk itt olvasható) a Kassai Thália Színház pedig Peter Weiss Marat/Sade valamint Robert Thomas Nyolc nő és Yasmina Reza Művészet című darabjával érkezik vendégjátékra a színházba.

Hedda Gabler

A következő évad első bemutatója október 5-én Jókai Mór Az aranyember című műve lesz Csiszár Imre rendezésében, október 12-én pedig Tömöry Márta és Korcsmáros Tibor Csizmás kandúr című mesejátékát mutatják be Halasi Imre rendezésében.

Ősbemutatót is tartanak: Bognár Zsolt-Kiss Stefánia Munkácsy, a festőfejedelem című musicaljének bemutatója november 9-én lesz, a darabot Tóth János állítja színpadra. A Hattyúdal című zenés komédiát december 14-én mutatják be Verebes István átiratában és rendezésében, a Republic együttes zenéjével. Moliére Úrhatnám polgár című komédiája Csiszár Imre rendezésében 2014. február 8-án látható először. Lesz két beavató színházi előadás is, Balassi Bálint Szép magyar komédia és Szophoklész Oidipusz király című műve.

Az igazgató elmondta, hogy a színház arculatának megújítására logó-pályázatot írtak ki, amelyre 125 munka érkezett be, és Berki Attila lett a nyertes. Mint Nemcsák Károly fogalmazott, az idei, a második évad a letisztulás időszaka volt. A következő évadban mintegy húsz olyan színész játszik a színházban, aki legalább két előadásban szerepet kapott, "ez is bizonyítja, hogy igenis van társulata a József Attila Színháznak".

Az MTI-nek kitért arra, hogy a színház költségvetése lényegében nem változott, szoros gazdálkodással tudják öt új előadásukat megvalósítani. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy 120 millió forintos adóssággal vették át a színházat, amelyet részletekben fizetnek vissza. A tavalyi részletet az ideivel együtt, összesen 30 millió forintot kell visszafizetniük a fővárosnak, ezt az összeget azonban szeretnék inkább a színház épületére, felújítási munkákra költeni - mondta.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr547998679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása