7óra7

Pénzhez jut a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín

Pénzhez jut a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín

2013. 07. 06. | 7óra7

Budapesti Kamaraszínház A kormány 1047/2012. (II. 29.) számú határozata alapján a Budapesti Kamaraszínház Közhasznú Nonprofit Kft. és a Játékszín Terézkörúti Színház Nonprofit Kft. a 2011/2012-es évad befejezéséig történő működéséhez 210,4 millió forint azonnali átcsoportosítását rendelte el.

A színházak működéséhez szükséges összeget a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) fejezetéből csoportosították át a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. javára.

A döntést aláíró Orbán Viktor miniszterelnök a határozat végrehajtására a nemzeti erőforrás minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert nevezte meg felelősként.

A NEFMI arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az összeg várhatóan jövő héten érkezik meg a színházakhoz.

A szaktárca még december közepén értesítette a Budapesti Kamaraszínházat és a Játékszínt arról, hogy támogatásukat január 1-től megvonja. Január 25-én azonban a NEFMI azt közölte, hogy az évad végéig mégis biztosítja a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín működését. Az akkori döntés értelmében 2012 első félévére a Budapesti Kamaraszínház 147 millió forint támogatást kap, hogy befejezhesse az évadot.

Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója a héten az MTI-nek azt mondta: a dolgozók három hónapja nem kaptak fizetést Mint kifejtette, a 147 millió forint ugyan 12 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakra kapott támogatás, de így is elegendő lenne a bérek és a rezsi kifizetéséhez május végéig. Három tervezett premiert így is mindenképpen le kellett mondaniuk, Háy János Vasárnapi ebéd című darabjának ősbemutatóját, amelyre külön támogatást is nyertek, azonban műsorra tűznék április végén.

Az igazgató hangsúlyozta: ha ennek a naptári évnek a finanszírozására sikerülne megoldást találni, akkor a színház sorsa rendeződne, mivel 2013. január 1-jétől az új előadóművészeti törvény szerint a kiemelt kategóriába kerülne a teátrum a bemutatók, az előadásszám és a látogatottság alapján.

_Kapcsolódó:_

>>> Három hónapja fizetés nélkül a Budapesti Kamaraszínház dolgozói >>> Ajánljuk magunkat – jegyakció és happening a Kamaraszínházért a Károly körúton >>> Az évad végéig biztosított a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín működése >>> A Nefmi megvonta a támogatást a Budapesti Kamaraszínháztól >>> Színház, fenntartói támogatás nélkül - Megvonja a támogatást a főváros és a Nefmi

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr678001111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása