7óra7

Petrik Andrea és Rusznák András Soós Imre-díjasok

Petrik Andrea és Rusznák András Soós Imre-díjasok

2013. 07. 06. | 7óra7

A MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén *Pándy Lajos*nak, a Vígszínház nyugalmazott színművészének ítélték oda.


A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat *Petrik Andrea*, a Radnóti Színház és *Rusznák András*, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze kapta.


A Vámos László-díjjal *Rátóti Zoltán* színészt, rendezőt, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.


A Kállai Ferenc-életműdíjat *Máthé Erzsi*nek, a nemzet színészének és *Csákó Bélá*nak, a Pesti Magyar Színház szcenikusának, műszaki vezetőjének ítélték oda. Az Amphiteátrum-díjat *Mátyás Irén*, a Zsámbéki Színházi Bázis igazgatója kapta.


A Hevesi Sándor-díjjal *Gedeon József*et, a Gyulai Várszínház igazgatóját, *Khell Zsolt* díszlettervezőt és *Mundruczó Kornél* rendezőt tüntették ki az idén. A Hevesi Sándor-díjat a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja kezdeményezésére alapították 1998-ban. A díjat olyan művész, kultúraközvetítő kapja a színházi világnap alkalmából, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi megismertetéséért, elismertetéséért.


A gálát most másodszor rendezték vidéken: tavaly a kecskeméti Katona József Színház adott otthont az eseménynek, most a Veszprémi Petőfi Színház vállalta a rendezést.


A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot. Az idén Dario Fo olasz drámaíró, színész, zeneszerző üzenetét olvassák fel a színházakban az előadások előtt.


A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397998843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása