7óra7

Petrovics Emil-emlékszoba nyílt Rákoshegyen

Petrovics Emil-emlékszoba nyílt Rákoshegyen

2013. 07. 06. | 7óra7

Petrovics Emil Az emlékszobában a 2011. június 30-án elhunyt zeneszerző könyvtárának egy jelentős részét helyezték el. "Főként a szépirodalmi anyagot hoztam ide - mondta lánya, Petrovics Eszter rendező az ünnepélyes megnyitón. Ezek között számos értékes, neki dedikált mű van, például Juhász Ferenc költő kötetei. Bartók Béla színpadi művei, A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin itt, Rákoshegyen öltöttek testet. Ezért édesapám három operájának - C'est la guerre, Lysistraté, Bűn és bűnhődés - és Salome című balettjének a dokumentációját is elhelyezem az emlékszobában, hiszen az ő zeneszerző munkásságának fontos része volt a színház, a zenés színház. A zenei hagyaték többi részét egyelőre én gondozom" - fejtette ki Petrovics Eszter.

A Rákos Tibor építész vezetésével elkészült emlékszobában nem csupán könyvek, plakátok láthatók, hanem idekerült egy csillár és Petrovics Emil íróasztala is. A szoba kutatóhelyként és alkotói műhelyként is szolgál - mutatott rá a zeneház vezetője, Bokor Jutta operaénekes. Bartók nyári lakát, ahol az 1910-es években családjával termékeny nyugalomra lelt, 2006-ban alakították át zeneházzá, és a mindig szerény anyagi forrásokból lépésről lépésre vált fontos közművelődési hely, koncerthelyszín.

Riz Levente országgyűlési képviselő, Rákosmente polgármestere megerősítette, a városrész fiatalságának zenei nevelésében kiemelkedő szerepet játszik a zeneház, amely a harmóniára való fogékonyságot ébreszti föl a gyerekekben. Hangsúlyozta: Petrovics Emil hagyatéka jó helyre került, a kerület méltóképpen fogja oltalmazni.

Megnyitón Petrovics Emil kompozíciók, illetve Kurtág Györgynek a zeneszerző emlékéra írt zongoradarabja hangzott el. Az utolsó befejezett mű, az Öt dal Shakespeare verseire című is megszólalt Bátori Éva és Selmeczi György előadásában. Ennek ősbemutatóján, a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztiválom még a dalok alkotója is jelen volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr968001191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása