7óra7

Pornó – Visky-monodráma a szabadságtalanságról Egerben

Pornó – Visky-monodráma a szabadságtalanságról Egerben

2013. 07. 06. | 7óra7

Jónás Péter dramaturg így foglalja össze a darab történetével kapcsolatos információkat: "Pornó" a fedőneve egy megfigyelt színésznőnek a Ceauşescu-diktatúra ügynökjelentéseiben. Bűne: az utcán színházat játszik a „kis koszosoknak”, az utcagyerekeknek. Pornót követik, jelentéseket írnak minden lépéséről. Magnóra veszik, mikor szeretkezik. Halálba kergetik a szerelmét. Ő megmenekül?

Nádasy Erika az Ó, azok a szép napok című előadásban

Pornó az a rendszer, ami elveszi a szabadságot. Csupasz testek mechanikus működése - titkok, érzelmek, gondolkodás, szabadság nélkül. Nyilvános megaláztatás. Kirakatba kényszerített, megvilágított szabadságtalanság.

Visky András Visky András szerint, túllépve a romániai diktatúra végnapjain, általánosságban: mi emberek ritkán vagyunk szabadok.

„A diktatúra, mondta Anti,
nem kivételes állapot,
az a kivételes, ha nincs,
ha nem diktatúra van,
hanem szabad a tér.”

2008-ban, a Biblia évében a Nemzeti Színház több szerzőt arra kért fel, hogy írjanak darabot a Tízparancsolat egy-egy parancsáról. Visky András Pornó című darabja a Ne lopj! parancsolatról készült, mely a szerző kutatásai alapján az emberrablást, illetve a mások szabadságának erőszakos korlátozását tiltotta eredetileg. (A Nemzeti Színház ezen pályázatára készült Závada Pál Magyar ünnep című darabja is.)

*A szerzőről*

Visky András édesapját, a köztiszteletben álló református lelkészt, Visky Ferencet 1958-ban 22 év börtönbüntetésre ítélte a román kommunista vezetés, a családot pedig - köztük az ekkor két éves Visky Andrást – internálták. Hat év múlva szabadultak. Minderről így vall Visky egy interjúban: „Öt évesen már arra eszméltem, hogy fogoly vagyok. A szüleimet kitelepítették. Öntudatra ébredésemkor az első élményem a fogság volt, nem a szabadság. Talán ezért is valahogy minden darabom a szabadításról, a megszabadulásról szól.”

Visky András jelenleg dramaturg a Kolozsvári Állami Magyar Színházban és docens a kolozsvári BBTE Színház és Televízió Karán. Költői, írói munkásságát számos kitüntetés mellett 2009-ben József Attila-díjjal ismerték el. Darabjait szerte a világon játsszák.

Visky András az egri nézők számára sem ismeretlen. 2009-ben mutatta be a Gárdonyi Géza Színház Alkoholisták című darabját, szintén Szegvári Menyhért rendezésében és Nádasy Erika főszereplésével. Megöltem az anyámat című művét jelenleg is játssza az egri színház Sata Árpád rendezésében, Sata Bánfi Ágota főszereplésével.

A Pornó a bemutató után még háromszor, május 17-én, 21-én és 24-én kerül színre a Földszint 2. Színházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47998683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása