7óra7

Szikora János a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója

Szikora János a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója

2013. 07. 06. | 7óra7

Dr. Szikora János a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1975-ben szerzett jogi diplomát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1979-ben színházrendezői diplomát. Önéletrajza szerint színházi munkássága a '70-es évek avantgárd amatőr színházi csoportjai között kezdődött. A főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1980-1982 között a Győri Kisfaludy Színháznál, majd 1983-1984 között a Miskolci Nemzeti Színháznál dolgozott. Az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója volt 1985-1986 között. A Vígszínház rendezője 1986-tól, majd a Pécsi Nemzeti Színháznál dolgozott. A Szegedi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékoknál 1996-1999 között művészeti vezetői feladatokat látott el.

Szikora János a Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztatóján

A szabadúszóként eltöltött éveket követően 2002-től 2007-ig a szolnoki Szigligeti Színház kinevezett igazgatója volt. Ezt követően Szerbiában és Horvátországban rendezett, majd a budapesti Új Színház művészeti vezetői feladatait 2009-től 2012-ig látta el.

Az igazgatói pályázatot immár másodszor írták ki azt követően, hogy a város közgyűlése tavaly április 27-i hatállyal megszüntette a színházat addig vezető Vasvári Csaba igazgatói megbízását.

Az előző – a város rendkívüli közgyűlése által az idén januárban érvénytelennek nyilvánított – pályázatra kilencen jelentkeztek.

Az újonnan kiírt pályázatra Bata János színész, Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer, Kárpáti Norbert színész, Kuna Károly színész, Mihályi Győző Jászai Mari-díjas érdemes művész, Quintus Konrád színész, Réthly Attila rendező, Romvári Gergely dramaturg, díszlettervező, Seregi Zoltán színész, rendező, valamint Szikora János Jászai Mari-díjas rendező jelentkezett.

Az új igazgató munkába állásáig az intézményt az igazgatói jogköröket ellátó Quintus Konrád igazgatóhelyettes vezeti. Ő készítette el a következő színházi évad műsortervét.

_A székesfehérvári igazgatói pályázatok ügye a 7óra7-en:_

>>> A székesfehérvári társulat Kuna Károlyt szeretné igazgatónak >>> Kilencen indulnak Székesfehérvárért >>> Újabb botrány a székesfehérvári színház igazgatóválasztása körül: nem választottak direktort >>> Székesfehérvári színház: meghallgatták az igazgatójelölteket >>> Kilenc pályázó a székesfehérvári színház igazgatói posztjára >>> Nem választott színházigazgatót a székesfehérvári közgyűlés >>> Quintus Konrádot támogatja a szakmai bizottság Székesfehérváron >>> Öten pályáznak a Vörösmarty Színház igazgatói posztjára >>> Leváltották az igazgatót - Vasvári Csaba távozik a Vörösmarty Színház éléről

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr178000663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása