7óra7

Szikszai Rémusz a Parasztoperát rendezi Temesváron

Szikszai Rémusz a Parasztoperát rendezi Temesváron

2013. 07. 06. | 7óra7

Parasztopera (plakát) A Pintér Béla által írott Parasztopera az utóbbi idők egyik legizgalmasabb színpadi műve, az "eredeti" előadást pedig, a szerző rendezésében, nem kevesebb, mint tíz éve játsszák magyarországi és külföldi színpadokon. Az elmúlt években több adaptációja született, 2013-ban a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mutatja be a darabot, Szikszai Rémusz rendezésében.

"A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye" – mondja a szerző, Pintér Béla. Szikszai Rémusz hozzáteszi: "Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyon is ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sorsod alakítójává válik. Egy nap, egy esküvő története, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. Egyszerre szép, csúnya, felemelő, megalázó, komikus és tragikus. Tragikomikus."

A produkció február 4-én látható először a temesvári magyar színházban. Az előadásban Rolandot Kiss Attila, Julikát Lőrincz Rita, Etelkát Tasnádi-Sáhy Noémi, az anyát Tokai Andrea, az apát váltott szereposztásban Balázs Attila és Szikszai Rémusz, Tündérkét Éder Enikő, Ferit Kocsárdi Levente, az állomásfőnököt Aszalos Géza, a cowboyt Molnos András Csaba alakítja. A karvezető Mátyás Zsolt Imre, a zenekar tagjai: Valentina Kohonicz, Dragalina Cristian Csaba, Sonia Ionescu, Desdemona Fehér, Számtartó Zsolt, Cendan Gavril. Az előadás zenei vezetője Cári Tibor, koreográfusa Katona Gábor, a díszletet Varga-Járó Ilona, a jelmezt Kiss Julcsi tervezi.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr197999197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása