7óra7

Talán 2,4 milliárd forint lesz az egy hónapja tervezett zárolás

Talán 2,4 milliárd forint lesz az egy hónapja tervezett zárolás

2013. 07. 06. | 7óra7

L. Simon László hangsúlyozta, hogy ez az összeg még nem tekinthető véglegesnek. "Az, hogy ez így is marad, még sok mindentől függ. Ennél többet nem tudok jelenleg mondani" - tette hozzá az államtitkár, aki szerint a kulturális élet finanszírozása nem kerül veszélybe. "A nagy állami intézmények többségét egyáltalán nem fogja érinteni a zárolás" - szögezte le.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy van "reális esélye" annak, hogy a zárolandó 2,4 milliárd forint egy részét visszakapja a kulturális terület. "Nem azt mondom, hogy konkrétan ez az összeg kerül vissza, de van rá esély, hogy más forrásból visszapótoljuk a kieső összegeket" - vélekedett.

A tárca nem szervezi ki a művészetek, a kultúra finanszírozását a Magyar Művészeti Akadémiába - közölte L. Simon László. Az államtitkár elmondta, Balog Zoltán, az Emmi vezetője nem fogalmazott egyértelműen a Hír Televízió Péntek8 című műsorában. "Természetesen az átszervezés nem érint mindent, például a Magyar Nemzeti Filmalap vagy a Nemzeti Kulturális Alap forrásait senki nem akarja az MMA alá szervezni. Olyan feladatokra gondolt a miniszter úr, mint például a Nemzet Színésze, vagy az egyéb kiemelkedő jelentőségű, életjáradékkal járó cím odaítélése, finanszírozása" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, ezeket az elismerő címeket új rendszerben, megnövelt támogatással szeretnék a jövőben odaítélni.

Arra a kérdésre, hogy szerinte az MMA képes-e a magyar művészeti élet egészét képviselni, L. Simon László elmondta, az MMA folyamatosan bővíti a tagságát, így a jövőben a jelenleginél "jóval átfogóbban" tudja majd képviselni a művészeti életet. "Abban vagyunk érdekeltek, hogy a művészeti akadémia szakmailag legitim, erős szervezet legyen. Én azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy törvényben növeljük az állandó akadémikusok számát" - tette hozzá. Ez esetben tovább növekedhet az MMA állami támogatása, amelynek finanszírozásához a 2013-as költségvetési tervezetben jelenleg mintegy 2,5 milliárd forint szerepel.

|{background:#ddd}. Ma, november 7-én éppen 31 napja jelent meg az 1428/2012. számú kormányrendelet a költségvetési intézmények költségvetésének zárolásáról. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azóta nem tud válaszolni arra, hogyan érinti a pályázatokat, illetve a kulturális intézményeket a megszorítás. Az emberierőforrás-miniszter 43 napja hirdette ki a VI. kategóriás színházak pályázati támogatásának nyertes pályázatait, azóta a megítélt támogatások kifizetéséről semmi hír. |

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957999649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása