7óra7

Tiszta szívű, humoros és találékony – A kis Mukk a Bábszínházban

Tiszta szívű, humoros és találékony – A kis Mukk a Bábszínházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Budapest Bábszínház A kis Mukk a Budapest Bábszínház hatodik bemutatója az idén - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Wilhelm Hauff meséjét Markó Róbert írta színpadra, az előadás rendezője Csató Kata, a teret és a bábokat Julia Skuratova tervezte. A két művész már többször dolgozott együtt, párosuk jegyezte a Budapest Bábszínházban a Játszó-téren bemutatott Hamuban sült mese és a Hárun és a mesék tengere című produkciót is.

A kis Mukk zenéjét Darvas Benedek szerezte, a koreográfus Gaál Marianna. Az előadás dramaturgja Gimesi Dóra, a jelmeztervező Tomka Zsóka. A címszerepet Szolár Tibor alakítja, mellette Teszárek Csaba, Kemény István, Spiegl Anna, Hoffer Károly, Beratin Gábor és Pallai Mara játszik a darabban.

"Mit tehet az ember, ha apró termete és furcsa ruhái miatt mindenki kineveti, megalázza vagy semmibe veszi? Ha nincs se háza, se mezeje, se egyéb más jószága? Mit tehet, ha minden sarkon sivatagi szörnyek, vérszomjas oroszlánok és varázserejű vénasszonyok leselkednek utána? Használja, amije van: tiszta szívét, humorát, találékonyságát. Hátha így rangot kap, barátokat szerez, szerelemre lel végül" - olvasható a darab ismertetőjében.

Hauff hőse kisember, aki maga küzd meg minden akadállyal, amit az élet elé állít. Egy hős, akivel azonosulni tudunk, akiért éppen hús-vér embersége miatt szoríthatunk, akiről példát vehetünk – és akit végső soron "a tapasztalat bölcs emberré tesz, és ha külseje kissé fura is, inkább csodálatot érdemel, mint gúnyt vagy csúfolódást".

A rendező az olvasópróbán elmondta: gyerekkorában nagyon szerette a Hauff-mesét, ezzel az adaptációval pedig azt szeretné elérni, hogy a történet humora élvezhető maradjon, a nézők levonhassák a tanulságot, ugyanakkor a túlzott verbalitást és didaktikusságot is el szeretné kerülni.

Az előadásban szereplő két méter magas síkbábok igazi perzsaszőnyegekből készültek. A kisebb bábokhoz is szokatlan anyagokat használtak: találhatunk az alkotóelemek között bicikli- és varrógépkereket is.

Az Énekek éneke és Az ezeregyéjszaka meséi által inspirált dalszövegekhez Darvas Benedek eklektikusan keleti zenét komponált, amelyben a szitár, a török síp és több ütőhangszer is megszólal.

>>> A kis Mukk - színlap, szereposztás, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr237998567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása