7óra7

UNITER: három díj a kolozsvári magyar színháznak - Kézdi Imola a legjobb női főszereplő

UNITER: három díj a kolozsvári magyar színháznak - Kézdi Imola a legjobb női főszereplő

2013. 07. 06. | 7óra7

Az erdélyi színház ezzel a legtöbb díjat kapta a romániai színházak közül a Jászvásáron (Iaşi) hétfő este megtartott ünnepségen. Kézdi Imola vehette át a legjobb női főszereplőnek járó díjat az Andrei Şerban rendezte Hedda Gabler című előadásban (kritikánk itt) nyújtott alakításáéért. Kézdi Imola 2002-ben már megkapta ugyanezt a díjat, akkor a David Zinder rendezte Fehér tűz, fekete tűz című produkcióban nyújtott alakításáért.

Hedda Gabler - Hatházi András, Kézdi Imola

Ugyanebből az előadásból Hatházi Andrást és Györgyjakab Enikőt is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A színházi szövetség zsűrije végül Hatházi Andrást Brack bíró alakításáért és Györgyjakab Enikőt Elvstedné szerepéért ítélte a legjobbaknak, így mindkét kategóriában ők kapták meg a díjat. A színházi gála szabályai szerint három-három jelöltet javasolnak díjra minden kategóriában az előzsűrizés nyomán.

Hedda Gabler - Györgyjakab Enikő, Kézdi Imola

Az ünnepségnek egy negyedik magyar díjazottja is volt a székelyudvarhelyi Cári Tibor zeneszerző személyében, aki a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja. Ő a színházi zene kategóriában életműdíjat kapott. Munkásságát Balázs Attila, a temesvári teátrum igazgatója méltatta. Mint mondta, Cári Tibor eddigi pályafutása során mintegy száz előadáshoz szerzett zenét.

Cári Tibor

A gálaünnepség másik fő nyertese a nagyszebeni Radu Stanca Színház, amelynek a Silviu Purcărete által színpadra állított Gulliver utazásai című produkciója nyerte a legjobb előadás díjat. A legjobb rendezőnek járó díjat Alexandru Dabija román rendező kapta, aki a Bukaresti Nemzeti Színházban Ion Luca Caragiale Két sorsjegy (Doua loturi) című művét állította színpadra.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr837998507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása