7óra7

Valaki jön majd – Jon Fosse bemutató a Rózsavölgyiben

Valaki jön majd – Jon Fosse bemutató a Rózsavölgyiben

2013. 07. 06. | 7óra7

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café Jon Fosse, az új Ibsenként is emlegetett norvég író színdarabja, a Valaki jön majd magyarországi premierjét csütörtök este fél 8-kor láthatja a közönség - olvasható a Rózsavölgyi Szalon MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Jon Fosse az ezredforduló környékén vált Európa-szerte ismertté, és bár első színműve, az 1993-as Valaki jön majd mind a mai napig az egyik legtöbbet játszott darabja, Magyarországon csak 2012-ben jelent meg kötetben, színpadon pedig most láthatja először a hazai közönség.

A darabot Domsa Zsófi fordításában mutatják be. A Léner András rendezésében látható előadásban Balikó Tamás, Rák Kati és Dányi Krisztián szerepel. A díszlet és a jelmez Kovács Yvette, a zene Pacher Gréti munkája, a koreográfiát Zsíros Linda készítette.

A darab ismertetője szerint a Nő és a Férfi megérkeznek a magányos házhoz, hogy maguk mögött hagyják a várost, az embereket. A főhősök valami elől, feltehetően a külvilág elől menekülnek, amelyben nem tudják a saját életüket élni. Hogy ez a külvilág miatt, vagy a bennük rejlő démonok miatt van így, és mi lehet az, ami két embert elválaszt egymástól - ezekre a kérdésekre keresik a választ - idézi az ajánló Léner András rendezőt, aki szerint nagyon intenzív színészi játékra van szükség a bonyolult darab előadásához.

Mint Balikó Tamás az ismertetőben fogalmaz, jól megírt, rejtélyes, rejtelmes darabról van szó. Olyan, mint egy matek példa: rengeteg ismeretlent rejt, de sugárzik belőle a tudatosság. Meglepő a szerkesztése, nagyon kevés szót használ, azt variálja, de nem ujjgyakorlatként, írói trükként, hanem sűrűn és belülről fakadóan.

Rák Kati szerint a darabban mindenki a saját életére ismer. Számára a próbafolyamat alatt az jelentett feladatot, hogy a saját életét meghatározó élményeit átalakítsa, rávetítse a darabban megjelenő helyzetekre.

>>> Valaki jön majd - színlap, szereposztás, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr237998427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása