7óra7

Véresen vicces - III/II-es Richárd avagy hús- és hentesáru

Véresen vicces - III/II-es Richárd avagy hús- és hentesáru

2013. 07. 06. | 7óra7

Felhőfi-Kiss László Shakespeare két színdarabja, a II. és a III. Richárd felhasználásával készítette el saját változatát. A darabok szövegét alaposan átdolgozta, és eredeti nyelven előadott, finn népdalokkal egészítette ki - olvasható a Jurányi Inkubátorház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az előadás egyszerre történelmi és velejéig kortárs történet, abszurd rémdráma és hideglelősen mai, a saját hétköznapjainkról szóló példázat.

"Shakespeare olyan, mint a világ vagy az élet. Minden kor megtalálja benne azt, amit keres, és amit látni akar benne" - idézik az előadás ismertetőjében Jan Kott szavait. A lengyel szerző Kortársunk, Shakespeare című tanulmánykötetében azt írja: "a mai néző, aki a saját korát találja meg a shakespeare-i tragédiákban, sokszor meglepően közel kerül Shakespeare korához. Vagy legalábbis jól megérti azt a kort".

Jan Kott szavai igazolást nyernek a Jurányi Inkubátorház III/II-es Richárd avagy hús- és hentesáru című előadásában. A történelmi figurák mai világunkban jelennek meg. Kortalanok: eldönthetetlen, történetük hol és mikor játszódik. A körülöttük zajló események, stílusuk, szövegeik és jelmezeik eklektikusak.

"Ezen a színpadon a történelmi tapasztalat nem működik. Nincs tanulás, csak ismétlődés. A figurák dermesztően ismerősek: a félelem, a haszonlesés diktálta gerinctelen alamusziság és talpnyalás működteti őket" - olvasható ismertetőben.

Mint írják, az előadásból azonban nem csak a düh, a kétségbeesett reménytelenség szól, hiszen alapvető szervező eleme a közép-európai létezés elmaradhatatlan kelléke, örök mentőöve: a fékevesztett, groteszk humor.

III/II-es Richárd avagy hús- és hentesáru - próba

A darab író-rendezője az alkalmi társulat jó néhány tagjával dolgozott már korábban. Felhőfi-Kiss László előadásai gyakran foglalkoznak a mindennapi élet problémáival, jellemző stílusjegyei az improvizáció és a humor. Ebben az előadásban régi csapata (Álmosd Phaedra, Bede-Fazekas Annamária, Róbert Gábor, Stubnya Béla) néhány új taggal (Feuer Yvette, Molnár Csaba) egészült ki. A produkcióban mellettük Keresztény Tamás, Király Anita és Némedi Árpád is szerepel.

"Véresen vicces előadásuk azzal biztat, hogy a szellem és a humor mindig vigaszt nyújt" - áll az ismertetőben.

>>> III/II-es Richárd avagy hús és hentesáru - színlap, időpontok, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr887998661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása