7óra7

X&Y: függés és függőség – Freanák Pál bemutató

X&Y: függés és függőség – Freanák Pál bemutató

2013. 07. 06. | 7óra7

Februárban a párizsi Centre National de la Danse színpadán három teltházas estével búcsúztatta k.Rush című produkcióját a Frenák Pál Társulat, majd Instants című táncestjét mutatta be a francia és magyar közönségnek a Párizsi Magyar Intézetben - olvasható a társulat MTI-hez eljuttatott közleményében.

A francia turnét követően a társulat azonnal elkezdte az új produkció előkészületeit és próbáit Budapesten: az X&Y című előadás április 18. és 21. között látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Frenák Pál új előadásának tere sterilen fehér, futurista világot idéz - a koreográfus által tervezett díszlet egy különleges fehér hálórendszer, olyan, akár egy képzőművészeti installáció, mégis eleven, folyamatosan mozgásban van és reagál a táncosok mozgására. "A fehér hálórendszerben pedig ott az ember, a férfi és a nő, tele kérdésekkel és kételyekkel. Függés és függőség, belegabalyodás és kapaszkodás, egyensúlyozás és lebegés, szakadás, elszakadás és szakítás: az X&Y emberi viszonyok bonyolult hálózata és egy különös teremtéstörténet" - olvasható az előadás ismertetőjében.

Milyen vágyakkal, érzésekkel, reményekkel közeledett egymáshoz és a világhoz az első emberpár? Milyen lehet a testhez, a férfiassághoz, a nőiességhez való viszonyunk különböző életszakaszainkban? Vajon a férfi jelenléte és tekintete teremti meg a másikban a nőt és viszont? Kitől és mitől függünk? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Frenák Pál koreográfus az új produkcióban.

Az előadásban Marie-Julie Debeaulieu francia táncosnő és a társulattal három éve dolgozó fiatal táncos, Holoda Péter is szerepel, a jelmezeket a divatszínházi produkcióiról is ismert jelmeztervező, Szűcs Edit készíti.

Az új darab előkészületei közepette sem marad Frenák-előadás nélkül a budapesti közönség: a Nemzeti Táncszínház új szereposztásban tűzi műsorra a Twins című darabot április 4-én - ez alkalommal Nelson Reguera és Vasas Erika táncolja a különleges ikerkoreográfiát.

>>> X&Y - színlap, szereposztás, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr897998831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása