7óra7

Beremenddel bővült az Ördögkatlan Fesztivál

Beremenddel bővült az Ördögkatlan Fesztivál

2013. 07. 07. | 7óra7

A hatodik fesztivál díszvendégei idén különböző művészeti ágak világhírű képviselői: Nagy József rendező-koreográfus Nagyharsányban színészként, festőként, fotósként és beszélgetőpartnerként is megmutatkozik. Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész kiállítás mellett performansszal és installációval is készül. Jiří Menzel cseh filmrendező egy beszélgetésen vesz részt a kertmoziban, ahol filmjeit minden este vetítik. Grencsó István, a magyar avantgárd dzsessz kiemelkedő alakja nemcsak zenél, hanem fotózik, kiállít és workshopot is vezet - hangzott el a fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiss Mónika szervező kiemelte: idén nagy álmuk valósul meg azzal, hogy a beremendi Megbékélés Kápolna előtti réten nagyzenekar, négy operaénekes és egy kórus közreműködésével felhangzik Wolfgang Amadeus Mozart Requiemje. A négy énekes - Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István és Cseh Antal - működik közre a Verdi Operakalauz című, rendhagyó operaértelmező programokon is, amelyek keretében Verdi két híres operája, a Traviata és a Rigoletto kerül terítékre Dinyés Dániel karmester vezényletével.

A könnyűzenei koncertek sorát a Quimby nyitja és a Kiscsillag zárja. Fellép rajtuk kívül a Punnany Massif, Péterfy Bori és a Love Band, az Európa Kiadó, Rutkai Bori és a Specko Jedno, a Kistehén Melankólikusok és a Psycho Mutants, a londoni The Urban Voodoo Machine és a francia Wombo Orchestra.

A klasszikus dzsesszt képviseli Alexander Balanescu és Ada Milea, a Kiss Erzsi Panchan, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint. Templomi koncertet ad Érdi Tamás zongoraművész, de a zenekedvelők a Soharóza kórus mellett a Csángállótól a Söndörgőig vagy a Roma Hungaricumig igen széles palettáról válogathatnak.

A fesztiválon idén is lesznek színházi és táncelőadások. Pintér Béla és Társulata a Parasztoperát hozza el, a Jel Színház pedig az 1994-ben bemutatott, BITEF-közönségdíjas, legendás Woyzecket; és látható lesz a Forte Társulat az Agota Kristof regényéből készült A nagy füzet című előadása. A Mulatságot éppen 300. alkalommal játssza Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Szikszai Rémusz (hogy ki melyik szerepet, az ott dől el a helyszínen). Látható lesz a debreceni és a szabadkai társulat a Fodrásznővel és a Tapasztalt asszony című előadással. Mindezek mellett a Nézőművészeti Kft. az Ady/Petőfi című előadást viszi, a KÁVA a Gubancot és a Bábokat és az Országos Diákszínjátszó Találkozó fődíjas előadását is láthatják az érdeklődők, a Rontás a k2 Színház, a Watta Cirkusz és még sokan lépnek a deszkákra. A Momentán Társulat pedig a közönség ötletei alapján hoz létre improvizációkból álló előadást.

A Rájátszás című sorozatban kortárs zenészek és költők inspirálják egymást: az előadásokban közreműködik többek mellett Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián és Szálinger Balázs is.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a gyermekeket is számos program szórakoztatja, lesznek kézműves foglalkozások, színházi előadások és játékok.

Bérczes László, a fesztivál szervezője elmondta, hogy idén mintegy hatvanmillió forintból valósul meg az összművészeti programsorozat. Ennek nagy része a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) különböző pályázataiból és a jegybevételekből származik, de emellett a résztvevő falvak is igyekeznek pénzzel, valamint munkával támogatni a fesztivált. Bérczes László kiemelte: a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma az Ördögkatlan Fesztivált is felvette a kiemelt programsorozatok közé, így 2014-től 2016-ig évente több mint húszmillió forint áll rendelkezésükre.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr427998177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása