7óra7

Brüsszel közönsége rokonszenvvel fogadta A papnőt

Brüsszel közönsége rokonszenvvel fogadta A papnőt

2013. 07. 07. | 7óra7

A belga közönség nagy nyitottsággal és rokonszenvvel fogadta a színpadi jelenetek mellett filmbetéteket is tartalmazó, illetve bizonyos mértékig a publikumot is interaktív módon bevonó előadást. A darabban életre keltett miliő - egy Isten háta mögötti magyar falu, ahol a cigánysággal való együttélés nehézségei hatványozottan jelentkeznek -, illetve a fő törésvonal - a "liberális szellemiségű" színésznő-tanárnő és a helyi plébános konfliktusa - a reakciókból lemérhetően "megfogta" az elvben mindettől meglehetősen távol élő brüsszeli színházlátogatókat.

A papnő - középen: Terhes Sándor

Mint a rendezőt bemutató brosúra írta, sikerének csúcsán, Schilling Árpád komoly elhatározásra jutott: visszavonult vidékre. A Krétakör művészeti munkái helyett a művészet értelmének keresésére vállalkozott egy új társadalmi kontextusban. Távol a hírnévtől, gyerekekkel és kamaszokkal dolgozott együtt vidéken, ahol a hagyományos előítéletek még mindig élnek. Az itt szerzett tapasztalatok eredménye a Krízis-trilógia utolsó része, A papnő.

A Kunstenfestivaldesarts szószülemény hollandul és franciául is egyszerre jelenti a művészeti fesztivált. Azt a színházi rendezvénysorozatot nevezik így, amelyet minden májusban megtartanak Belgium hangsúlyozottan kétnyelvű fővárosában, és amelynek fő jellemzője az újszerű eszközökkel kísérletező színházi bemutatkozások lehetőségének megteremtése.

A Kaaitheater ("Rakparti színház") Schilling-előadása magyarul zajlott, de a vetítővásznon folyamatosan követhető volt a francia és a holland nyelvű fordítás. A közönséget magyarul megszólító gyermek szavait tolmács fordította angolra.

A brüsszeli bemutató létrejöttéhez támogatást nyújtott a magyar kultúra helyi képviselete, a Balassi Intézet is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr318000635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása