7óra7

Caragiale és Purcărete munkássága a román színházfesztiválon

Caragiale és Purcărete munkássága a román színházfesztiválon

2013. 07. 07. | 7óra7

Silviu Purcărete Az október 26. és november 4. között zajló seregszemlét 22. alkalommal szervezi meg a Román Színházi Szövetség (UNITER), amelynek le kellett mondania több külföldi meghívott társulatról a fesztivált sújtó finanszírozási nehézségek miatt. A fesztivál minden évben azt a célt tűzi ki, hogy bemutassa a Romániában az elmúlt évben készült legjobb előadásokat - emlékeztetnek a szervezők az esemény előtt kiadott közleményükben.

A fesztivál az idén Ion Luca Caragiale 19. századi neves román drámaíró emléke előtt tiszteleg, akinek az idén ünneplik születésének 160., halálának 100. évfordulóját. Ezért Romániában Caragiale-évnek nyilvánították az idei esztendőt. A fesztivál során a drámaíró öt művét láthatja a közönség - közöttük a Zűrzavaros éjszakát, Az elveszett levelet és a Megtorlást -, amelyeket bukaresti, ploiesti és craiovai társulatok visznek színre.

A programban kiemelkedő helyet foglal el a Magyarországon is már többször vendégrendezőként dolgozó Silviu Purcărete, akinek az elmúlt években a legjelentősebbnek tartott előadásait hívták meg. Így a bukaresti közönség megtekintheti egyebek között Samuel Beckett Godot-ra várva című művét, amelyet a nemzetközi hírnevű nagyszebeni Radu Stanca Színház társulatával vitt színre, valamint William Shakespeare A vihar című darabját, amelyet a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban rendezett meg.

Szintén a Purcărete munkásságának bemutatására szánt programban szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház Gianni Schicchi című előadása, amely Giacomo Puccini ismert operája alapján készült.

A fesztivál programjában a romániai magyar társulatok közül egyedül a kolozsváriak szerepelnek. Ők az említett Puccini-operán kívül Henrik Ibsen Hedda Gabler című művét mutatják be a bukaresti közönségnek Andrei Serban rendezésében, valamint August Strindberg Julie kisasszony című darabját, amelyet Felix Alexa rendező jegyzett.

A fesztivál magyar résztvevői között található Tompa Gábor kolozsvári rendező is, aki Moliere Mizantrópját vitte színre a iasi Vasile Alecsandri Nemzeti Színházban, valamint Bocsárdi László, aki a Temesvári Állami Német Színházban rendezte meg Albert Camus Félreértés című tragédiáját.

A fesztiválra meghívást kapott még Örkény István Tóték című műve, amelyet Victor Ioan Frunza rendezésében a bukaresti Nicolae Balcescu UNESCO-ért Kulturális Központ vitt színre.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957999721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása