7óra7

Csak két előadásra van még néhány üres hely – elkezdődött a REFLEX 2

Csak két előadásra van még néhány üres hely – elkezdődött a REFLEX 2

2013. 07. 07. | 7óra7

Radio Muezzin A fesztiváligazgató a sajtónak arról is beszámolt, hogy a stúdió előadások iránt is rengetegen érdeklődtek, ennek hátulütőjeként és helyszűke miatt a sepsiszentgyörgyi nézők közül sokan nem válthattak jegyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház Andrei Şerban rendezte Hedda Gabler című előadására. Ennek a nézői igénynek a kielégítésére április és május folyamán a Tamási Áron Színház autóbuszokat biztosít Kolozsvárra, hogy a sepsiszentgyörgyi érdeklődők megnézhessék az előadást – mondta Bocsárdi László.

Szép számban vesz részt a fesztiválon a hazai és a magyarországi színházi szakma, valamint több erdélyi városból érkező és külföldi színház szakos egyetemi hallgató. Ők a fesztivál számos kísérőrendezvényének aktív résztvevői: a szakírók, kritikusos közönségtalálkozókat vezetnek, az egyetemi hallgatók pedig a fesztivál honlapján is elérhető háromnyelvű blogot írják, szerkesztik. Ez utóbbi szaktevékenység vezetője Bodó A. Ottó dramaturg elmondta: a külföldi és hazai diákok a szakmai gyakorlat és kapcsolati háló bővítése mellett a Biennálé népszerűsítésében is jelentős szerepet töltenek be.

„A rendezvény különböző helyszíneit megpróbáltuk a fesztivál számára alkalmassá tenni, az újonnan felépült stúdióba például színpadtechnikai felszerelést hoztunk. Fesztiválbüfét is berendeztünk és van fesztiválklub is, ez utóbbi a szakmai beszélgetések után bulik helyszíne lesz a következő két hétben” – számolt be az előkészületekről Bocsárdi László fesztiváligazgató, aki újságírói kérdésre elmondta: a külhoni társulatok számára előkészített ajándékcsomagban Háromszéket népszerűsítő kiadvány és helyi termék is lesz.

Csog Éva, a MOL Románia szóvivője a sajtótájékoztatón a főtámogató pozitív társadalmi hatást megcélzó saját pályázatairól, illetve a rangos kulturális és sportesemények támogatásának céljáról beszélt. „Azért tartottuk fontosnak második alkalommal is a REFLEX fesztivál támogatását, mert a rendezvény több különböző réteget szólít meg. Helyi közönsége mellett a szélesebb régióból is vonzza az érdeklődőket, és ezáltal pozitív hatást gyakorol a helyi szolgáltatások fejlődésére” – mondta el a MOL Románia szóvivője, továbbá hozzátette: az általa képviselt olajipari vállalat támogatáspolitikája tekintetében fontos, hogy a REFLEX 2 a fiatal színházi szakemberek számára is biztosít fejlődési lehetőséget.

„A rendezvény anyagi támogatásán túl Kovászna Megye Tanácsa számára stratégiai fontosságú a REFLEX fesztivál és a hasonló rangos rendezvények iránti nyitás, amely által Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővarosává válhat” – mondta Demeter János, az intézmény alelnöke, aki gratulált Bocsárdi Lászlónak és a fesztiválszervező csapatnak, a nézőknek pedig „tartalmas színházi esteket” kívánt.

Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsának képviselője, Czimbalmos Kozma Csaba városmenedzser szerint a Biennáléhoz hasonló jelentős események csupán egy olyan vidéken bontakozhatnak ki, amelynek színes kulturális élete van. „Büszkék lehetünk erre a rendezvényre, Sepsiszentgyörgy városának vezetése nevében is köszönöm a kifejtett munkát” – mondta a sajtótájékoztatón a városmenedzser.

500 vendégelőadóval és háttérmunkással, 4000 nézővel, szélesebb körben pedig 7000 érintettel számol a fesztivál – foglalta össze a rendezvény becsült sarokszámait Pál Attila fesztivál koordinátor, aki továbbá azt is hozzátette: a Bástya vendéglőben berendezett fesztiválklub esti találkozói nemcsak a színházkedvelőket vonzzák, jó lehetőséget jelentenek az alkalmi nézők számára is, hogy kedvet kapjanak a színházhoz.

A fesztiválnyitó sajtótájékoztató után, a REFLEX 2 első napján Németh Ilona és Jaro Varga kiállításának megnyitójára került még sor a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben, utána pedig a világhírű Balanescu Quartet koncertezett 20 órakor a Tamási Áron Színház nagytermében. A Reflex Fesztivál nyitókoncertjén telt ház fogadta a brit Bălănescu Quartetet. Alexander Bălănescu és zenésztársai közel két órán át nagy élvezettel szórakoztatták a közönséget, a vonósnégyes ízelítőt nyújtott sokszínű repertoárjából, a hálás közönség pedig nagy tapssal jutalmazta a magas színvonalú produkciót, három ráadást is követelve. A világhírű, román származású hegedűművész a fesztivál sajtóirodájának nyilatkozva elmondta: nagy izgalommal várta a koncertet, hiszen két éve nem járt Romániában, Sepsiszentgyörgyön pedig először lép fel, ezért is számított különleges alkalomnak ez a fellépésük.

A fesztivál második napján a bukaresti Act Színház Absolut című kamaratermi produkciójában a népszerű román színész, Marcel Iureş bújt népmesei hős bőrébe, este a muszlim vallásos hétköznapokba nyertek betekintést a sepsiszentgyörgyi nézők a Rimini Protokoll Radio Muezzin című előadása révén, ezt követően az érdeklődők a produkció alkotóival is találkozhattak.

„A müezzinek, a színészekkel ellentétben, csupán egyszer szeretnek meghajolni a közönség előtt” – világított rá a Rimini Protokoll Radio Muezzin című, a sepsiszentgyörgyi Művelődési Házban megtartott előadása végén látható felirat az egyiptomi-német produkciónak a színház és a muszlim vallásos hétköznapok közötti kettős természetére. Amint arról az előadást követő beszélgetésen maguktól az alkotóktól is értesülhetett a közönség: a kairói müezzinek élettörténetét bemutató előadás feliratain azokat az elvetett rendezői utasításokat is olvashattuk, amelyek révén maguk az alkotók alakították az előadás dramaturgiáját a próbafolyamatok során.

A Gyárfás Jenő Képtárban megtartott közönségtalálkozón a produkcióban résztvevő kairói világtalan müezzin, az új világrendet érzékeltető villamossági mérnök, valamint a rendező asszisztense, Dia Hamed és művészeti munkatársa, Juliane Männel és mesélte el az előadás teremtéstörténetét.

A REFLEX harmadik napján, vasárnap délelőtt 11 órától Hétköznapi őrületek címmel, a budapesti Creativ Média Színházi Ügynökség tartott drámabörzét a Gyárfás Jenő Képtárban. Az ügynökség tevékenységéről Adorjáni Beáta számolt be, részletesen kitérve az általa képviselt intézmény működésére, illetve annak szolgáltatásaira. Mint elmondta, a társaság tevékenységi köre három területet ölel fel: szerzői képviselet, kulturális szolgáltatás, és könyvkiadás. Adorjáni Beáta hangsúlyozta: folyamatosan figyelemmel kísérik a külföldi színházi életet, kapcsolatban vannak külföldi ügynökségekkel, de ugyanúgy konzultálnak magyarországi színházi emberekkel is. Az ügynökség kizárólag kortárs/új szerzőket és darabok képvisel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr228000991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása