7óra7

Egy héten át Arad lesz a romániai kisebbségi színházak fővárosa

Egy héten át Arad lesz a romániai kisebbségi színházak fővárosa

2013. 07. 07. | 7óra7

Az első Interetnikai Színházi Fesztivált, amely az összes romániai kisebbségi színháznak bemutatkozási lehetőséget biztosít, Bukarestben szervezték meg, 2002-ben. Azóta vándorfesztiválként más-más helyszínen, kétévente tartják. 2010-ben a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala az Aradi Kamaraszínházat kérte fel a fesztivál megszervezésére, ahol ma sajtótájékoztatón ismertették a rendezvény programját.

A 2010. november 8-15 között, Aradon zajló seregszemlén az összes romániai magyar színház, valamint a két német (a szebeni és a temesvári) és a bukaresti Zsidó Színház vesz részt. A fesztiválnak két központja lesz, az Aradi Kamaraszínház, mint fesztiválközpont és a Ioan Slavici Klasszikus Színház, mint játszóhely. Az Aradi Kamaraszínház a stúdió-, a Klasszikus Színház a nagyszínpadi produkcióknak ad teret.

A közönség naponta két előadást láthat, az esti előadások után az Aradi Kamaraszínházban szakmai beszélgetéseket tartunk, ahol az érdeklődők találkozhatnak a színészekkel, kritikusokkal. A szakmai beszélgetéseket, amelyek magyar és román nyelven zajlanak majd, az interneten a http://www.akamara.ro honlapon az érdeklődők élőben követhetik. A kötetlen beszélgetéseket Nótáros Lajos, az Aradi Kamaraszínház művészeti tanácsadója vezeti.

Szintén élőben közvetítik a fesztivál záróelőadását, valamint a díjkiosztó ünnepséget. Az internet segítségével történő élő közvetítés romániai és magyarországi színházi premiernek számít (bár az előző évadban a Kaposváron rendezett Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé szakmai beszélgetéseit már figyelemmel kísérhették internetes élő közvetítés segítségével az érdeklődők). A fesztivál honlapját fiatal dramaturgok, az egyetemeken tanuló hallgatók naponta frissítik kritikákkal, fotókkal, hang és képanyagokkal.

Az Interetnikai Fesztivál történetében először, az Aradi Kamaraszínház kezdeményezésére szakmai zsűri fogja elbírálni a produkciókat, ezzel emelve a fesztivál rangját. A zsűri tagjai: Jászay Tamás (Budapest, Magyarország) – színházkritikus, a zsűri elnöke, Zsehránszky István (Bukarest, Románia) – színházkritikus, Radu Macrinici (Nagybánya, Románia) – dramaturg, Szebeni Zsuzsa (Budapest, Magyarország) – színháztörténész, Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum, Nótáros Lajos (Arad, Románia) – művészeti tanácsadó, Aradi Kamaraszínház.

A zsűri az alábbi díjakat osztja ki: legjobb női főszereplő, legjobb férfi főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, a zsűri különdíja, az Aradi Kamaraszínház különdíja, a fesztivál nagydíja.

Az V. Interetnikai Színházi Fesztivál főszervezője az Aradi Kamaraszínház, társszervezője a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala. Főtámogatói: a Magyar Kormány Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium, az Aradi Polgármesteri Hivatal és Városi Tanács, az RMDSZ aradi és országos szervezete. Partnerek: Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház, Aradi Bábszínház, Aradi Német Demokrata Fórum, Aradi Zsidó Hitközség. Jegyek és bérletek október 29-től válthatók az Aradi Kamaraszínház (Bábszínház épülete) pénztárában. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10 és 13, valamint 16 és 18 óra között.

A fesztivál programja az Aradi Kamaraszínház műsoroldalán olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr808003721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása