7óra7

Hétfőn kezdődik a 22. THEALTER FESZT

Hétfőn kezdődik a 22. THEALTER FESZT

2013. 07. 07. | 7óra7

THEALTER FESZT 2012 Nem etetnek, nem itatnak, mégis jól tartják a közönséget… a 22. THEALTER FESZT számokban:
7 nap alatt 15 helyszínen 8 ország 23 színházi alkotócsoportja mutatkozik be a napfény és a kultúra városában, a hármas határ közelében. A szervező szegedi MASZK Egyesület és a Független Előadó-művészeti Szövetség több mint 60 eseményt kínál az ide látogatóknak: a színházi előadások mellett 3 kiállítással, könyv- és lapbemutatókkal, ingyenes szabadtéri és szakmai programokkal várják az érdeklődőket. A találkozó programjában 8 ősbemutató szerepel, melyek közül 5 csak Szegeden lesz látható, a fesztivál ideje alatt. 6 olyan produkciót is kínálnak – határon túli magyar és külföldi alkotók tolmácsolásában – amellyel Magyarországon csak itt találkozhat a szakmabeli és a laikus közönség.

Az eseményekről ingyenes fesztiválnapilap, blog, fesztiválrádió és fesztiválhíradó is tudósít. A találkozó lebonyolításában idén is több mint 20 önkéntes segíti a szervezők munkáját.

THEALTER FESZT felvezető programja - Színházi nevelés és rituálé

Schilling Árpád Kerekasztal beszélgetés Punk Mária (Παραstudio) Rituális technikák a színházpedagógiában - Bevezetés a rituálpedagógiába című könyvének bemutatója kapcsán július 20-án, pénteken 16.00-kor a Millenniumi Kávéházban Szegeden.

Beszélgetőtársak:
Schilling Árpád (rendező, a FESZ alelnöke, a kötet előszavának szerzője), Punk Mária (drámapedagógus, a kötet szerzője) és Benkő Imola Orsolya (Szegedi Focus Műhely)

Moderátor: Liszkai Tamás (Παραstudio)

Részlet Schilling Árpád előszavából:
„Melyek a rituálpedagógia legfontosabb céljai? A test és a lélek harmóniájának megtapasztalása, az ember társadalmi szerepének gyakorlása, a közösségiség elmélyült tanulmányozása, a szeretet fogalmának gyakorlati értelmezése: humánum, spiritualitás, együttműködés. A rituálpedagógiában az a jó, hogy nem vallási alapvetésekben gondolkodik, mégis teljes egészét átitatja a lelkiség. Istenről beszél, de nem prédikál, alázatosságra nevel, de nem aláz meg, transzcendens tartalmakat kutat, de az egyénre bízza, hogyan írja le magának az ember felettit.”

Pesti Gáborné Punk Mária költő és drámapedagógus 2002 óta foglalkozik amatőr színjátszással. 2004-ben Liszkai Tamással megalapította Szegeden a Paraliturgikus Kutatások Műhelyét (Παραstudio), amelynek keretén belül tréningeket és nyitott workshopokat szervez Jerzy Grotowski színészpedagógiája alapján, illetve liturgikus drámákat visz színre Szegeden s az ország számos pontján.

Dráma- és színházpedagógiai szemléletére Grotowski mellett elsősorban a világhírű japán rendező, Tadashi Suzuki színháza hat. 2008-ban Wrocławban tanítványa volt Przemyslaw Blaszczaknak, a Teatr ZAR színészének.

Punk Mária nevéhez fűződik a rituálpedagógia elméleti és gyakorlati módszerének kidolgozása, amely egy új, alternatív színházművészeti nevelésmódszertan a drámapedagógiához hasonlóan. A rituálpedagógia a rítusok szimbólumvilágát, az ősi mítoszok, archetípusok és vallási szertartások cselekvéseit használja fel az ember fejlesztésében. Lényege a testi - vokális technika és a metafizikai tapasztalatok viszonyában végzett személyiségfejlesztés kutatása. Céljában hasonló a drámapedagógiához, mert egyetemesen felkínálható minden résztvevő számára, de eszköztára annyiban más, ahogy a dráma és a rítus különböznek egymástól. A rítus ősi motívumokkal dolgozik, nyelve szimbolikus és abszurd egyszerre, értelmezési tere nem csak az emberi kapcsolatok (pl. egyén és egyén, egyén és társadalom viszonya), hanem a transzcendensre való nyitottság (akár az emberi kapcsolatokon belül), mint amilyen a beavatási és átmeneti periódusok megtapasztalása az élet során, stb. Ez határozza meg az alkalmazott technikát is.

Trailer

THEALTER Baráth: Baráth Ferenc plakátkiállítása

A 22. THEALTER FESZT keretében július 24-én, kedden 16.00 órakor nyílik Szegeden a Kass Galériában Baráth Ferenc grafikusművész kiállítása. Baráth Ferenc 1994 óta készíti a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál plakátjait, sorozatáért 2003-ban Arany Rajzszög-díjjal jutalmazta a képzőművész szakma.

A kiállítást Balog József, a THEALTER fesztivál művészeti vezetője nyitja meg. A tárlat szeptember 2-ig, naponta 10.00-17.00 óra között tekinthető meg (hétfő kivételével).

Baráth Ferenc Munkácsy-díjas grafikusművész a Képzőművészeti Középiskolát Újvidéken 1966-ban fejezte be, majd 1967-től 1969-ig a belgrádi Képzőművészeti Akadémia festészet szakos hallgatója. 1965-től az Újvidéken magyarul megjelenő Új Symposion művészeti és irodalmi folyóirat grafikai szerkesztője, 1969-től 1992-ig az újvidéki Fórum Kiadóban dolgozik mint grafikai és művészeti szerkesztő. A hetvenes évek közepétől az Újvidéki Színház állandó munkatársa, de folyamatosan együttműködik más jugoszláviai és magyarországi színházakkal is. Sikerei legfőképpen a színházi plakáttervezéshez és a grafikai formatervezéshez, dimenzionális grafikákhoz fűződik. 1992-től Magyarországon folytatja művészeti és alkalmazott grafikai tevékenységét, 1994-ben Budapesten megalapítja a Barát Art Művészeti és Grafikai Stúdiót. 1970-óta tagja a Vajdasági Képzőművészek Szövetségének (UPIDIV) és Belgrádban az Art Directors Clubnak. 1993 óta tagja a Magyar Alkotók Országos Szövetségének, és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, emellett tagja a Szinyei Merse Pál Társaságnak, a Magyar Plakát Társaságnak, a Hungart Szervezetnek, a Belvárosi Művészek Társaságának is.

>>> A 22. THEALTER FESZT programja a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr788000275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása