7óra7

Kampánycsend idejére: csendautomata a Moszkva téren

Kampánycsend idejére: csendautomata a Moszkva téren

2013. 07. 07. | 7óra7

A Csendautomata egy művészeti és műszaki kísérlet, eddig ugyanis hasonló nyilvános kapszulát sohasem építettek a csend számára a fővárosban. A szerkezet egy kb. 2×2 m alapterületű, hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabin. A kapszulából a csend hallgatója egy kis üvegablakon keresztül kilát a Moszkva térre, de annak zajából szinte semmit sem hall. A Csendautomata napközben 10 és 18 óra között üzemel, és gyártja a csendet mindazok számára, akik elég kíváncsiak ahhoz, hogy valóban kikapcsolódjanak, és öt percre betelepedjenek. Kukucska Gergely építész és kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő munkáját az Isover támogatta.

A Csendautomatát pénteken helyezték üzembe az alkotók, és az első nap tapasztalatai szerint az emberek kíváncsiak a kísérletre. Sokan ültek be a kapszulába, és általában meglepődtek, amikor a kimondottan zajterhelt Moszkva téren öt percig csak a saját testük zörejeit hallották.

A D1618 Műhely tagjai elmondták: csupán a véletlen műve, hogy a Csendautomata a vasárnapi kampánycsend alatt is üzemel majd. Amikor az őszi PLACCC Fesztivál időpontját kitűzték a szervezők, még nem lehetett tudni, hogy október 3-án lesz az önkormányzati választás. Az alkotók hangsúlyozták, hogy a Csendautomata garantáltan politikamentes vállalkozás.

A Csendautomata szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között üzemel a Moszkva téren a metró kijáratával szemben, és bárki ingyen kipróbálhatja.

|TOVÁBBI PROGRAMOK A HÉTVÉGÉN A PLACCC FESZTIVÁLON: Rendhagyó, játékos kirándulásra csábítja a budapestieket egy lengyel művészpáros a Sashegyre. Magánemberek hobbikertjein rendeztek be nemzeti pavilonokat kis zászlókkal és képzőművészeti akciókkal a világhírű Velencei Biennálé hangulatában. A közönséget szombaton és vasárnap beszélgetésekkel, előadásokkal, az igazán kalandor lelkűeket pedig horrorfilmmel is várják a vadregényes kiskertek között, a főpavilonban. A szabadtéri kiállítás és a programok is ingyenesek.
Csehszlovák retro házibuli várja a közönséget szombaton este 19 és 21 órától a városligeti Pántlika Bisztróban. A prágai Handa Gote kollektíva 1960 és 1980 közötti, magáncélú családi filmeket vetít le, amelyekben egy ismeretlen cseh család szerepel. A Roman úr című produkciót élő zene és zsíroskenyér kíséretében, eredeti Kádár-kori szocialista bútorokkal berendezett szórakozóhelyen láthatják a nézők.
Egész hétvégén várja a vendégeket a Városi Szalon a VIII. kerületi Pollack Mihály téren. A színes nyugágyakon 10 és 17 óra között bárki üldögélhet napközben, míg esténként ingyenes kulturális programokba lehet bekapcsolódni. Szombaton délután 5 órakor kezdődik a MOME Line „Egy sör nem sör“ című estje, amelyen a design, a graffiti, a street art, a reklám, az építészet és a városi terek viszonyáról beszélgetnek a meghívott vendégek és a nézők. Vasárnap 17 órától pedig a PLACCC Fesztivál művészei és szervezői a közönséggel közösen zárják le a tíz napos eseménysorozatot. PLACCC – Művészet máshogy, máshol|

[PLACCC Fesztivál]

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr708003785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása